Stampen och tryckeriet V-TAB.
Foto: Enevåg Ericson/TT

100 jobb bort på Stampen-tryckeri

"Ett oerhört tråkigt besked"
1:13 min

Problemen fortsätter för den krisdrabbade mediekoncernen Stampen. Nästa år måste totalt runt 100 tjänster bort från Stampens tryckerikoncern V-TAB.

Intäkterna i tryckeribranschen har minskat under 2016, och "prognosen för 2017 tyder på fortsatt nedgång", skriver V-TAB i ett pressmeddelande.

– Vi befinner oss i en bransch som är under strukturomvandling. Det innebär för vår del att vi ser att våra intäkter viker och våra volymer viker, säger vd Peder Schumacher till Ekot.

– För att fortsätta att vara lönsamma även längre fram ser vi att det är nödvändigt att anpassa vår kapacitet. Därför har vi lagt ett varsel på 100 tjänster.

Vad säger man från de anställdas håll om detta?

– Självklart är det så att de är besvikna, ledsna och förbannade. Det är ganska naturligt, så det här är ett oerhört tråkigt besked att komma med, säger V-TAB:s vd.

Nordens största tryckerikoncern har drygt 600 anställda i bland annat Landvetter, Falkenberg och Norrahammar. Under nästa år försvinner runt var sjätte anställd, enligt dagens besked.

V-TAB trycker Göteborgs-Posten och flera andra dagstidningar, liksom magasin och direktreklam.

Ägarkoncernen Stampen har i år genomgått en rekonstruktion som har lett till att koncernen har blivit av med merparten av sina miljardskulder.

I förra veckan kom besked om att Stampen i princip är överens med sina banker om fortsatt finansiering av verksamheten, men för att mediekoncernen ska klara sig ur krisen behövs även ett breddat ägande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".