Hjärtläkaren Fikru Maru från Hudiksvall.
Hjärtläkaren Fikru Maru från Hudiksvall sitter fängslad i Etiopien. Foto: Privat

Nya anklagelser mot Fikru Maru

Hans Bagner, advokat: En kalldusch
0:51 min

Den svensketiopiske läkaren Fikru Maru anklagas för nya brott. Enligt hans advokat innebär det att hans liv hotas.

Nu kallar även UD Etiopiens ambassadör till kabinettssekreteraren på grund av hanteringen av läkaren Fikru Maru. Det uppger departementet för TT.

Fikru Maru sitter sedan tre och ett halvt år fängslad utan dom i Etiopien. Han fastnade i tullen när han reste in i Etiopien med en väska med sjukvårdsmateriel.

För omkring en månad sedan dömdes slutligen Fikru Maru för påsådd inblandning i en komplicerad korruptionsaffär. Han dömdes för att ha känt till en muta.

Fikru Marus svenska advokat, Hans Bagner, hoppades att Fikru Maru efter domen skulle få en straffrabatt och kunna resa hem till Sverige.

Men nu riktas nya anklagelser mot honom. Ett åtal väntas på måndag eller tisdag. Då ska Fikru Maru få veta vad han anklagas för.

I september eldhärjades det fängelse där Fikru Maru satt. Ett stort antal fångar dog.

Hans Bagner sa i Ekots direktsändning på sr.se på fredagen att Fikru Maru anklagas för att ha vetat i förväg att en brand skulle anläggas i fängelset. Därför ska han ha ätit något som han inte tål, för att tas in på sjukhus. På så vis ska han ha sett till att klara sig från branden.

Detta ska också visa att Fikru Maru skulle ha varit inblandad när branden i fängelset anlades.

Fikru Marus ena lunga har kollapsat och han behöver opereras så snart som möjligt. Under tiden vårdas han i ett etiopiskt sjukhus där han hålls fången. Där kan han dö i väntan på operation, enligt Hans

Hans Bagner säger att det inte finns några som helst belägg för anklagelserna mot Fikru Maru.

– Min pappa är helt förstörd, säger Fikru Marus dotter, Emy Maru, till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".