Närbild på en hand som väljer mellan olika valsedlar.
Små förändringar i ny opinionsmätning.

C klättrar i opinionen

"Vi driver frågor som är viktiga"
2:05 min

Med 8,3 procent av väljarna når Centerpartiet sitt bästa resultat hittills i Svensk väljaropinion, en sammanvägning av olika opinionsmätningar som Sifo gör för Ekots räkning.

– Vi driver frågor som är viktiga för många människor, att vi inte ska få ett delat Sverige med en miljon människor i utanförskap, att det finns möjlighet att kombinera en humanistisk flyktingpolitik med ordning och reda och att vi måste få mer insatser för trygghet runt om i Sverige, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Sedan Centerpartiets svagaste period 2013 så har partiet fördubblat sitt stöd i Svensk väljaropinion. Sedan valet 2014 har det ökat med ungefär två procentenheter.

Förutom partiets sakpolitiska betoning, tror Michael Arthursson att förtroendet för partiledaren Annie Lööf är en viktig förklaringsfaktor.

Generellt är förändringarna små för partierna jämfört med förra månadens sammanställning.

Men backar man tillbaka till början av sommarn så har Moderaterna förlorat stöd i varje mätning - totalt sett drygt tre procentenheter och når i dagens sammanvägning 23,0 procent. Kristdemokraterna ligger med 3,1 procent fortsatt klart under riksdagsspärren.

Socialdemokraterna har haft en svagt uppgående kurva i stort sett under hela året och når nu 27,0 procent - det bästa resultatet sedan sommaren 2015.

Jämför man stödet för de rödgröna partierna och den borgerliga alliansen, så leder alliansen - men bara med en procentenhet, 40,2 mot 39,2. Halvvägs in i mandatperioden, brukar ofta oppositionen ligga bättre till. Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson tror Alliansen kan skärpa sitt arbete.

– Visa på att vi har en annan riktning än vad den nuvarande regeringen står för, visa på att det faktiskt går att bedriva en politik som hejdar utanförskapet.

Är du orolig över att det är en så liten marginal?

– Nej, jag är inte orolig. Varje val är ju ovisst tills det har genomförts. Jag ser det som en stor utmaning att vi faktiskt kan åstadkomma ett maktskifte i nästa val.

Förändringarna för övriga partier är små jämfört med resultaten de senaste månaderna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".