Gåsar vid en gård i Kvänum i västgötska Vara kommun.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Oro för spridning av fågelinfluensan i Tyskland

Hör vår korrespondent Daniela Marquardt
1:37 min

I Tyskland breder fynden av fågelinfluensa ut sig. Hittills har viruset framför allt hittats hos vilda fåglar, men rädslan är stor för spridning till tamfåglar och myndigheterna rekommenderar uppfödare att hålla djuren inomhus.

Sedan det smittsamma viruset H5N8 hittats i en tamfågelbesättning i delstaten Niedersachsen måste alla djur där och i två anläggningar i närheten avlivas. Sammanlagt handlar det om mer än 100 000 kalkoner och höns.

Drygt hälften av Tysklands fjäderfäproduktion sker i Niedersachsen och där är oron stor för den snabba spridningen. Men än så länge är det ett fåtal tamfåglar som drabbats. Framför allt har viruset hittats hos vilda djur, de flesta i Nordtyskland, nära Östersjökusten eller vid sjöar och vattendrag inne i landet.

Ursprunget till smittan är fortfarande oklart. En misstanke är att den kommit med flyttfåglar som drar över Tyskland så här års.

För människor utgör viruset ingen fara, vad man hittills vet. Men för säkerhets skull uppmanas man här att bara äta fågelkött som kokats eller stekts helt igenom och att avstå från rätter som innehåller råa ägg.

För att begränsa smittorisken rekommenderas uppfödare att hålla sina fåglar inomhus och vara extra noga med hygienen när man går in i djuranläggningarna. Det gäller också i områden där ännu ingen smitta hittats.

Därför måste också förbundskansler Angela Merkels julgäss tillbringa sina sista dagar inomhus. Inga kändisfördelar alltså för fåglarna, som hon traditionsenligt köper av en pensionerad hobbyuppfödare i nordöstra Tyskland, konstaterar en av Berlintidningarna.

De som oroar sig för julmiddagen, kan vara lugna försäkrar producenterna av fågelkött. Än så länge är det ingen fara för fågelbrist. Man kan lugnt se fram emot kalkonen eller gåsen på julbordet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".