Mohammed Reza och Djani Skrgo
Mohammed Reza och Djani Skrgo har inlett ett samarbete som kan leda till nya affärer mellan Sverige och Iran. Foto: Joel Wendle

Nyanlända och exportföretag hjälper varandra

"Jag kan koppla ihop iranska och svenska företag"
1:36 min

Att sammanföra nyanlända akademiker med svenska tillväxtföretag ska gynna både integrationen och företagandet.

Det är utgångspunkten för projektet Bridge, som drivs vid Högskolan i Skövde och som högskolan nu vill sprida nationellt. 

Ett 30-tal nyanlända akademiker från Iran och Afghanistan har valts ut till projektet, som är delfinansierat av Migrationsverket.

I projektet deltar också ett tiotal lokala tillväxtföretag, som har en ambition att bedriva handel med eller verksamhet i Mellanöstern.

En av de deltagande akademikerna är ingenjören Mohammed Reza. I sitt hemland Iran jobbade han dels i en bilfabrik, dels drev han ett eget import- och exportföretag.

Nu hoppas Mohammed Reza kunna starta en konsultverksamhet i Sverige. 

– Jag kan koppla ihop iranska företag med svenska företag. Jag hoppas att jag kan starta ett eget företag och jobba som konsult, säger han. 

Via seminarier och workshops har projektet skapat möjligheter till möten och matchning mellan företagens behov och de deltagande akademikernas kompetenser och kunskap om marknaderna i Afghanistan och Iran.

Djani Skrgo driver företaget Food for progress och vill nu ta sig in på den iranska marknaden med företagets vegetariska produkter. Genom projektet har han fått kontakt med Mohammed Reza och hoppas få hjälp att göra affärer i Iran.

– Vi vet inte riktigt hur våra produkter uppfattas i Iran, hur man konsumerar den typen av proudkter där. Det är det som är tanken att vi ska kunna lära oss, säger Djani Skrgo.

Projektet i Skövde är i sitt slutskede. Det har lett till flera konkreta samarbeten mellan företag och nyanlända, säger Stefan Tengblad, prefekt vid institutionen för handel och företagande på Högskolan i Skövde.

Nu vill högskolan utveckla projektet genom att skapa en digital plattform, där nyanlända och företag från hela landet ska kunna registrera sig.

– Vi har noterat att det finns ett väldigt stort intresse för de här frågorna, både från forskningsfinansiärer och det omgivande samhället. Det är frågor vi verkligen måste jobba med i Sverige och bli bättre på, säger Stefan Tengblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".