skärmen kan sättas i glasögon eller direkt i kontaktlinser, den tekniken börjar redan dyka upp i dag.
Framtidens tv-skärm kan sättas i glasögon eller direkt i kontaktlinser tror forskare på KTH. Foto: Vilhelm Stokstad/Julie Jacobson/TT

Så ser vi på tv i framtiden

Forskare: Tekniken byggs in i kläderna
1:58 min

Efter 60 år av television i Sverige visar tv-tittandet inga tecken på att försvinna, men hur vi tittar kommer förändras i framtiden.

Sveriges Television fyller 60 år och har tillbringat den senaste veckan med att blicka bakåt. Men om vi i stället blickar framåt kommer tv-tittandet bli allt mer individuellt. Youtube, Playtjänster och kvällstidningar som gör tv gör att det alltid finns något nytt att titta på.

Björn Thuresson, forskare på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, berättar att den här utvecklingen kommer fortsätta. När vi i dag använder mobilen eller suftplattan för att titta på det vi vill kommer det i framtiden ske med ny teknik som vi bär med oss ännu smidigare än våra mobiltelefoner.

– Tekniken kommer att plockas isär igen. Nu har den blivit en multifunktionsapparat men vi kommer inte ha lika mycket att bära med oss. Det kommer att byggas in i kläder och andra funktioner, säger Björn Thuresson.

Ett exempel är att skärmen kan sättas i glasögon eller direkt i kontaktlinser, den tekniken börjar redan dyka upp i dag. Redan nu märker vi också att schemalagda program blir allt mindre lockande och det leder till ett nytt sätt att titta på en hel del tv-material.

– Det finns ingen anledning att ha ett nyhetsprogram i en förbestämd sekvens. Det kommer tveklöst distribueras i brottstycken. Vi ser det redan i automatsegmenteringen på Play-tjänsterna, ett nyhetsprogram delas omedelbart upp i de olika avsnitten.

– Man kan tänka sig att det delas upp ännu mer, just nu är det en bild- och ljudström tillsammans men även det kan man nog separera.

Det finns också en motsatt trend, framtiden är inte bara små lättsmälta klipp. I slaget om tittarna ser vi nu ett ökande intresse för välproducerad drama och den trenden kommer inte försvinna.

– Vi ser en tydlig trend för mycket mer profilerade produktioner som har biokvalitet om man ska göra en gammaldags jämförelse. För amerikanska tv-serier kostar ju varje avsnitt som flera svenska långfilmer.

Men bara för att alla kan välja vad de vill betyder det inte att vi kommer sluta med fredagsmys framför tv:n eller en bio med kompisarna.

– Den individuella konsumptionen har exploderat men parallellt med det har inte de sociala tillställningarna minskat. Folk har nästan aldrig gått så mycket på konsert eller på bio. Fast det blir en helkvällsunderhållning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".