Шведский "зеленый" предложил дать Сноудену убежище в Швеции
Miljöpartiet de gröna Foto: Flickr

Valter Mutt: Synd att han går via media

Valter Mutt: Det är synd att han tar omvägen via media
1:59 min

Peter Eriksson, bostadsminister och tidigare språkrör i Miljöpartiet försvarar partiledningens hårda kritik av de fyra riksdagsledamöter som inte deltar i riksdagsgruppens arbete.

Han säger nu att de borde lämna sina riksdagsplatser om de inte är beredda att delta i arbetet. Det rör Carl Schlyter, Walter Mutt, Annika Lillemets och Jabar Amin.

– Jag tycker att de antingen ska vara med i gruppen som övriga ledamöter och acceptera att man fattar majoritetsbeslut i svåra frågor, eller så får man väl hoppa av helt och hållet och ansluta sig till ett annat parti eller sluta vara aktiv politiskt, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP). 

Han vänder sig mot riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Jabar Amin, Annika Lillemets och Valter Mutt som i protest inte längre deltar i riksdagsgruppens arbete.

De har bland annat krävt att inte alltid behöva rösta med partiledningen och regeringens förslag i riksdagen utan istället med vad partiet beslutat på kongresser och i valmanifest.

I en debattartikel i Aftonbladet för en vecka sedan ställde de en rad krav till gruppledarna i riksdagen Maria Ferm och Jonas Eriksson. Valter Mutt väntar på svar därifrån.

– Vi har en bra dialog med våra gruppledare, vi har ett stort stöd runt om i partiet som jag känner det och Peter Eriksson är välkommen att kontakta oss fyra. Det är synd att han tar omvägen via media tycker jag, säger han.

Åtta före detta språkrör och grundare av Miljöpartiet kritiserar idag nuvarande språkrör på DN-debatt. Bland annat för att kompromissa bort Miljöpartiets viktigaste frågor genom samarbetet i regeringen med Socialdemokraterna.

De kritiserar också att partipiskan viner även när det inte behövs och tar de fyra riksdagsledamöterna i försvar.

De åtta före detta språkrören ingår i samma Facebook-grupp "Grön Omstart", som de fyra riksdagsledamöterna.

– Jag är väldigt tacksam för de här tidigare språkrören och att de har skrivit den här förträffliga artikeln i Dagens Nyheter idag. Och jag tycker de ligger väldigt nära oss i sin analys och att det är väldigt viktigt att för ut som så att säga grön-gröna idéerna även fast man sitter i en regering, säger Valter Mutt.

Relaterat

Mer om Miljöpartiet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".