25 års fängelse för World Com-chef

Bernard Ebbers, tidigare chef för teleföretaget World Com, dömdes på onsdagen till 25 års fängelse för inblandning i USA:s största konkurs någonsin.

Koncernen kollapsade för tre år sedan efter att omfattande bedrägerier och fusk med redovisningen avslöjats.

Det var en gråtande Bernard Ebbers som tog emot beskedet om 25 års fängelse för felaktig redovisning, konspiration och bedrägeri.

Största konkursen i USA:s historia
Mannen som på ett folkligt sätt byggde upp World Com till ett blomstrande jättetelekombolag på 90-talet gick för tre år sedan i konkurs med omkring 80 miljarder kronor i förluster.

Det är den största konkursen hittills i amerikansk historia. Många anställda miste inte bara jobbet utan också sina pensionsbesparingar, och många små aktieägare förlorade pengar.

I Mississippi där World Com haft sitt huvudsäte var reaktionerna blandade. En del tyckte att Ebbers fick vad han förtjänade, andra menade att med tanke på hans starka engagemang för hemlösa barn var straffet för hårt.

”Visste vad som pågick”
Men domaren Barbara Jones menade att det var uppenbart att den tidigare koncernchefen Bernard Ebbers mycket väl visste vad som pågick i World Com. Främst handlade det om att man bokförde utgifter som långsiktiga investeringar.

För runt 20 år sen dömdes inte den här typen av brott lika hårt i USA. Så man kan säga att han begick fel brott vid fel tid.

För en månad sen dömdes två ansvariga i Tyco till 30 års fängelse, så Ebbers har ändå inte fått den hårdaste domen.

Nästa år står Enrons ansvariga på tur. Den 63-årige Bernard Ebbers kommer att överklaga sitt 25-åriga fängelsestraff.

Annika Östman, New York
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista