Migrationsminister Morgon Johansson och Aswhin Sathrughnan, student från Indien.
Studenten Aswhin Sathrughnan, från Indien, har nekats visum. Foto: Jessica Gow/TT/Ashwin Sathrughnan/Privat

Studenten Aswhin förlorar sitt visum

Aswhin: Mina föräldrar har investerat allt
2:06 min

Studenter från länder utanför EU kan bli av med sitt visum efter halva studietiden. Indiern Aswhin Sathrughnan har drabbats.

– Det är en katastrof, säger han.

Aswhin Sathrughnan, kom till Sverige från Indien för att läsa en masterutbildning på KTH i Stockholm under två år.

Men efter ett års studier har han nu fått avslag på sin ansökan om förlängt visum. 

– Det är en katastrof, inte bara ekonomiskt utan också på grund av all tid jag lagt ner i det här. Både jag och mina föräldrar har investerat nästan allt i mina studier, säger han.

Aswhin har överklagat beslutet. Han studerar till ingenjör och har läst mer poäng än vad som anses vara heltidsstudier – och har presterat så pass bra under sitt första läsår att han belönats med ett stipendium från KTH som täcker studieavgiften i år på 145 000 kronor.

Trots det anser Migrationsverket att Aswhin till skillnad från förra läsåret inte har en tryggad försörjning genom egna medel. Problemet är att inte bara Aswhin utan också hans pappa har tillgång till hans bankkonto.

Enligt Eva Malmström som är prorektor på KTH finansierar många utländska sina studier med hjälp av sina föräldrar och hon säger att visumreglerna ger svenska universitet och högskolor ett dåligt rykte. Men de ställer framförallt till det för de människor som kommer hit för att studera.

– Det här är en student som visat så goda studieresultat och dessutom jobbat på sommaren och ska precis göra sitt sista år på sin master. Jag är oerhört bedrövad och väldigt bekymdrad, säger hon.

Migrationsminister Morgon Johansson säger att problemet till viss del beror på det höga trycket som varit på Migrationsverket. Samtidigt kommer han uppmana myndigheten att se över rutinerna för dessa ärenden.

Men problematiken som Ashwin utsatts för känner ministern inte till.

– Det här har jag inte stött på tidigare. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".