polis och arrest

Många barn i arresten - BO kritisk

"De beskriver det som helvetet på jorden"
1:59 min

Barnombudsmannen är kritisk mot Polismyndigheten som placerar många unga mellan 15 och 17 år i arresten. Detta trots att Sverige tidigare fått kritik för detta av FN:s barnrättskommitté.

– Det vi kan se när vi pratat med barn och unga som placerats i arrest är att de beskriver det som helvetet på jorden. Det är en miljö som är helt olämplig i dess nuvarande utformning för barn och unga, säger Barnombudsman Fredrik Malmberg.

Vid minst 2 685 tillfällen placerades en person mellan 15 och 17 år i polisens arrest under andra halvåret 2015 och första halvåret 2016.

Det enligt en ny sammanställning som Barnombudsmannen begärt ut från polisen. Den senaste sammanställningen är från 2011, då var motsvarande antal drygt 3 000 tillfällen, något som ledde till att Sverige fick kritik från FN:s barnrättskommitté. Trots att antalet är lägre nu är det fortfarande alldeles för högt,  säger barnombudsman Fredrik Malmberg.

– Barnkonventionen säger ju tydligt att man i största möjliga mån ska undvika frihetsberövanden men om man är i en situation där man måste göra det, och det finns sådana situationer, då ska man göra det på ett sätt som respekterar att det handlar om ett barn.

Det skulle, enligt Fredrik Malmberg, exempelvis kunna handla om att man placerar den minderåriga i ett rum tillsammans med en personal.

– Och går inte det då är ju placering på ett häkte att föredra där personalen har en helt annan bakgrund och träning.

Lena Byström är chef på polisens Utvecklingscentrum öst. Hon håller med om att man i största möjliga mån bör undvika att placera minderåriga i arrest. Och så här svarar hon på frågan varför knappt 2 700 minderåriga ändå gjort just det under det senaste året.

– För att kunna svara på den frågan så måste vi göra en analys utav orsaken till att man finns i arrest och den har vi inte framme just nu.

På frågan om Polismyndigheten själva tycker att det är för många minderåriga som placeras i arrest svarar hon så här.

– Polismyndigheten tycker inte att barn ska vara i arrest utan välkomnar andra initiativ. Bland annat pågår det ju förslag till ny lagstiftning att barn under 18 istället ska placeras på ungdomshem där det är möjligt och så vidare. Det tycker vi också naturligtvis är en bättre lösning.

Fakta: Antal insättningar i arrest av personer under 18 år.

Andra halvåret 2015 samt första halvåret 2016.

Polisregion Stockholm : 959 st

Polisregion Bergslagen: 103 st

Polisregion Väst: 408*st 

Polisregion Syd: 520 st

Polisregion Nord: 170 st

Polisregion Mitt: 308 st

Polisregion Öst: 217 st

 

*svar från 3 av 5 polisområden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".