Student pluggar.
Foto: Anders Wiklund/TT.

Tiden för att läsa upp slutbetyget förlängs

1:35 min

De studenter som inte hunnit läsa upp sina gamla slutbetyg från gymnasiet ska får ytterligare tre år på sig av regeringen.

– Vi har fått signaler att många inte kommer hinna läsa upp sina gamla kursbetyg innan 1 januari 2017, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

Vid årsskiftet skulle egentligen tiden gått ut för den som läst gymnasiet med den gamla betygsskalan: IG, G, VG och MVG.

När betygssystemet för gymnasiet gjordes om 2011 försvann en del kurser och många ändrades, men övergångsbestämmelser har gjort att det går att läsa upp resterande kurser och få ett slutbetyg istället för att försöka få en examen i det nya systemet.

Tidsfristen har förlängts en gång tidigare. Och efter ett nytt regeringsbeslut sträcker den sig nu till 2020.

– Vi har fått en hel del signaler från både enskilda elever, studie- och yrkesvägledare, lärare och rektorer inom vuxenutbildningen om att elever med gamla kursbetyg inte skulle hinna få slutbetyg innan 1 januari 2017, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

– Det är förstås väldigt olyckligt om elever kommer i kläm när man ändrar reglerna, så därför har vi beslutat att förlänga den här fristen.

Enligt Ekström bör det inte finnas sådana fall efter juli 2010.

– Det beror på att man inte ska gå tillbaka längre än åtta år när man tar hänsyn till gamla kurser, säger hon.

Skulle man kunna ändra reglerna för hur man omvandlar betygen i stället?

– Vi har bedömt att det här är det bästa sättet att se till att ingen ska komma i kläm. Det blir alltid problem när man ändrar betygssystem och ändrar en utbildning, och det finns elever med kurser från både gamla och nya systemet. Bedömningen är att det här är det bästa sättet att det blir så bra som möjligt och eleverna inte ska komma i kläm, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista