Francois Fillon på valmöte inför sina anhängare.
Francois Fillon bland sina anhängare. Foto: Margareta Svensson / Sveriges Radio.

Fillon storfavorit inför primärval

Anhängare: Fillon försvarar våra värderingar
1:33 min

I morgon avgör väljarna i Frankrike vem som ska representera högerpartierna i presidentvalet nästa år. I primärvalets andra omgång står valet mellan två kandidater: Alain Juppé och François Fillon.

Det var Fillon som överlägset vann den första omgången och det är han som är favorit i morgon. Vår korrespondent i Paris var på François Fillons sista möte inför valet igår kväll.

– Den franska högern är reformvillig, klarsynt och patriotisk. Hon har hissat den franska flaggan och halar den aldrig, sa François Fillon.

Det var Fillons mest patriotiska uttalanden under talet som väckte störst jubel bland de ett par tusen åhörare som kommit för att lyssna i en mässhall i centrala Paris. Och François Fillon lovade bland annat att Frankrike ska bli den starkaste ekonomiska kraften i Europa inom tio år.

Påminnelser om Frankrikes storhetstid och hur man genom hårt arbete och kraftfulla reformer kan nå dit igen – det var budskap som fransmännen i salen ville höra.

Frankrikes svaga tillväxt och höga arbetslöshet är problem som många fransmän känner av. I en orolig tid med ett ständigt närvarande terrorhot, ropar många på en stark och auktoritär ledare och många sätter nu sitt hopp till François Fillon.

I första omgången av primärvalet fick han - som det verkade, från ingenstans - plötsligt 44 procent av rösterna. Han är därmed favorit inför primärvalets andra omgång.

Enligt opinionsinstitutet Opinionway vill 61 procent av väljarna se honom som presidentkandidat hellre än Alain Juppé.

Isabelle Deleux var mycket nöjd med fredagskvällens tal.

– François Fillon försvarar våra värderingar och vi är stolta över det, säger hon.

Hon tror att François Fillon kan genomföra det omfattande reformprogram han utlovar.

– Både som premiärminister och som lokalpolitiker så har han genomfört saker och nu är han tvungen att göra det, säger Isabelle Deleux.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".