Röster räknas om i presidentvalet

Valkommittén i Wisconsin i USA har beslutat att räkna om rösterna i presidentvalet i delstaten. Kampanjstaben bakom den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clintons ansluter sig till begäran om omräkning.

Begäran om en omräkning kom från Jill Stein, som var presidentkandidat för Gröna partiet. Valkommittén i Wisconsin har kommit överens om att godkänna hennes begäran.

Kampanjstaben bakom Clinton meddelar nu att man ansluter till Gröna partiets begäran om omräkning av rösterna i Wisconsin, rapporterar CNN.

Omräkningsprocessen, som innebär att nästan tre miljoner röstsedlar ska undersökas för hand, beräknas starta i slutet av nästa vecka efter att Steins kampanj har betalat för kostnaderna, uppger valkommittén.

Enligt lag måste omräkningen vara klar senast den 13 december, vilket kan innebära många sena kvällar och helger för att avsluta jobbet i tid, enligt kommittén.

Förutom Wisconsin kommer liknande krav att lämnas in även för delstaterna Pennsylvania och Michigan. Den tillträdande presidenten Donald Trump från Republikanerna vann mycket knappt över Clinton i de tre delstaterna. Drygt 27 000 röster skiljde kandidaterna åt i Wisconsin, drygt 70 000 i Pennsylvania och närmare 11 000 i Michigan.

Enligt experter finns nästan ingen chans att en omräkning skulle innebära något för slutresultatet i det amerikanska presidentvalet. Men Stein, som säger sig ha samlat in 4,8 miljoner av de 7 miljoner dollar omräkningarna skulle kosta, säger sig ha ett mål:

"Dessa omräkningar är del av en valintegritetsrörelse som försöker belysa precis hur opålitligt det amerikanska valsystemet är", står det på hennes webbsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista