Revolutionens ledare Fidel Castro ska kremeras

2:35 min

Kubas förre ledare Fidel Castro är död. Han dog 90 år gammal i Havanna igår kväll. Den 4 december begravs han.

– Mina kära kubaner. Det är med djup sorg som jag meddelar er att klockan 22.29 på fredagskvällen avled revolutionens ledare, Fidel Castro Ruz, sade Raul Castro när han igår höll ett kort tal på kubansk statlig tv.

Fidel Castro blev 90 år gammal. Exakt vad han dog av har inte meddelats, men hans bror och Kubas nuvarande president Raul Castro sa att Fidels kvarlevor i enlighet med sin egen vilja kommer att kremeras och att ytterligare information om begravning och hur ex-presidenten ska hedras på Kuba kommer senare.

Fidel Castro ledde revolutionen mot Kubas dåvarande diktator Batista och tog makten 1959. Därefter styrde han Kuba som en enpartistat i nästan 50 år, innan han lämnade över makten till sin bror Raul 2008 på grund av sviktande hälsa.

De senaste åren har Fidel fört ett tillbakadraget liv och sällan setts i offentligheten – enbart på fotografier som tidningarna publicerat när utländska ledare på statsbesök träffat Castro i hans hem. Spekulationer och rykten om hans nära förestående död har varit ett ständigt samtalsämne både på och utanför Kuba.

Därför blev många förvånade i april i år, när Fidel Castro höll ett tal på kommunistpartiets kongress i Havanna. Han försvarade bland annat att de kommunistiska värderingar som revolutionen vilat på, och sa att det kubanska folket kommer segra.

– Jag fyller snart 90 år. Min tid är kommen, jag kommer gå samma väg som alla andra. Men jag hoppas mina idéer stannar kvar, sade Fidel Castro.

De senaste två åren har den kubanska politiken och ekonomin påverkats av islossningen mellan Kuba och USA. De tidigare två fienderna har öppnat ambassader i varandras länder och underlättat reseförbindelser. Vad Fidel Castro tyckte om det förändrade politiska landskapet vet ingen säkert, men många har spekulerat i att den diplomatiska öppningen inte hade varit möjlig under hans tid vid makten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista