Jubel och sorg efter Fidel Castros död
Vissa exil-kubaner ser Castros död som ett tecken på nytt hopp. Foto: TT

Jubel och sorg efter Castros död

Fidel Castros död har lett till blandade reaktioner runtom i världen. I Kuba har många varit i sorg och chock under natten.

– Jag är lite omskakad. Jag förstår bara inte. Han var en offentlig figur som alla älskade och respekterade.

En av många sorgsna röster från Havanna i Kuba efter att Fidel Castros död blev känd i landet.

"Det är en normal del av livet. Det här var nyheter som ingen någonsin är redo att motta, än mindre nyheten om befälhavarens död", säger en kvinna som också är ute i natten i Havanna.

Det var strax innan halv fem i morse, svensk tid som nyheten om Castros död kom. Från Venezuela och Mexiko har det kommit hyllningar till Castro.

"Den obesegrade jätten, befälhavare Fidel Castro har gått för att möta upp Che Guevara, Camilo och den eviga befälhavaren Hugo Chavez", skrev Venezuelas president, Nicolas Maduro på Twitter.

Mexikos president, Enrique Pena Nieto twittrade att Fidel Castro var "ledare av Kubas revolution och en av 1900-talets ikoner".

Andra världsledare har försökt att ge en mer nyanserad bild av Castro. Frankrikes president, Francois Hollande sade under morgonen att han personifierade den kubanska revolutionens hopp och besvikelser.

På andra sidan, i Miami där många exil-kubaner bor har det varit glada rop och firande snarare än sorgsna miner. Vissa är extremt glada att Fidel Castro nu är död.

– Han är en mördare och jag är glad att han är död, säger en av många jublande exil-kuaner som firar i little Havanna i Miami.

Vissa exil-kubaner ser Castros död som ett tecken på nytt hopp. "han var ansiktet, han var allt och att det nu är dött kommer bringa med sig hopp. Och jag är väldigt exalterad, säger en kvinna i little Havanna i Miami.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".