Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och Ekots inrikespolitisk kommentator Tomas Ramberg.
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och Ekots inrikespolitisk kommentator Tomas Ramberg. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Sveriges Radio.

"M:s strategi kommer ifrågasättas"

Tomas Ramberg analyserar Moderaternas opinionsstöd
2:16 min

Moderaterna har tappat väljarstöd sedan i somras, visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av olika opinionsmätningar som Sifo gör för Ekots räkning. I dagens sammanvägning når man 23,0 procent.

Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator, analyserar siffrorna.

Vad betyder M:s nedgång för partiet?

– Jag tror att det minskade stödet det senaste halvåret kommer leda till en diskussion om hur effektiv den nya strategin har varit, säger Tomas Ramberg, inrikespolitisk kommentator på Ekot. 

– Den strategin som partiet haft det senaste året som går ut på att i bland annat invandringskritiska frågor och normfrågor lägga sig ganska nära Sverigedemokraternas ståndpunkter. Detta för att vinna tillbaka väljare som partiet tappat till just SD, säger han. 

Vad betyder detta för Alliansen som helhet?

– Det är dystert för Alliansen att Moderaterna inte lyckas vinna tillbaka väljare från SD. Det gör att Alliansen blir svag och att frågan hur man ska förhålla sig till SD fortsätter att vara en stor fråga på dagordningen, som splittrar de olika allianspartierna, säger Ramberg.

– Sedan gör det också att det finns svagare möjligheter för Alliansen att helt enkelt vinna nästa val. Om de vill bli större än de rödgröna.

Siffrorna från Sifo visar också att det går långsamt uppåt för statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna.

Har regeringen ökat sina chanser att överleva nästa val?

– Den rödgröna regeringens öde är nog beseglat även om de rödgröna skulle bli större än Alliansen i nästa val. Detta så länge de inte stiger rent mirakelmässigt och får en egen majoritet. Men det är inte så mycket som tyder på det nu, säger Tomas Ramberg.

Han berättar också att om de rödgröna partierna skulle bli större än Alliansen valet 2018, så kommer vi nog få se nya konstellationer.

– Och det är fortfarande politiskt spännande att se var en sådan sak kommer landa. Det vet vi kanske mer av närmare valet, när vi ser om opinionsläget har utvecklats, och om dessa knappa majoriteterna består.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".