Isabella Lövin och Birgitta Ohlsson
Lövin och Ohlsson om Kuba efter Castros död. Foto: TT

Birgitta Ohlsson efterlyser hårdare ton mot Kuba

Isabella Lövin i Ekots lördagsintervju om Kuba
4:18 min

Isabella Lövin tror att Castros död kan vara ytterligare ett steg i demokratiseringen av Kuba. I Ekots lördagsintervju säger hon att regeringen ska fortsätta stödja utvecklingen i landet. Men Liberalernas Birgitta Ohlsson tror inte Castros död kommer på skynda demokratiseringen och efterlyser tuffare politisk ton mot den kubanska regimen.

Fidel Castro, förre ledaren är död, vad tror du det kan betyda för den demokratiska utvecklingen där?

– Ja, vi har ju sett en ganska stor öppning de senaste åren också sedan USA öppnade upp för närmare förbindelsen med Kuba så det här är ett steg till som många har väntat på och vi får väl se hur den här utvecklingen blir. Sverige har antagit biståndsstrategi för ett utvecklingssamarbete med Kuba där vi stödjer demokratin, mänskliga rättigheter också ekonomisk utveckling på Kuba och det här är ju det tillfället där vi behöver, säger Isabella Lövin.

Civil rights defenders som följer Kuba ifrågasätter den här biståndssatsningen, de säger så här i en debattartikel: "tror ni att den kubanska regeringen går att övertyga om att förändra de lagar som omöjliggör respekt för mänskliga rättigheter. Om inte, varför investera 90 miljoner kronor?"

– Vi investerar verkligen inte 90 miljoner i den kubanska regeringen utan det kubanska folket och det är precis samma sak i alla biståndsstrategier vi har med länder som har regimen som inte fullt ut respekterar mänskliga rättigheter och demokrati. Vi jobbar med att stödja de organistationer som gör det. Vi stödjer människor, vi stödjer en positiv utveckling och inte de här regimena.

Hur ska ni använda dialogen med regimen på Kuba? Ska ni försöka få dem att styra om till ett fler parti system, pressfrihet och mänskliga rättigheter? 

 – Det är något som vi understryker alltid i dialog med andra regeringar som inte har demokratiska system. Civilsamhällets möjlighet att verka minskar på många platser på jorden och jag är väldigt oroad över det. Det kan man se på den senaste två åren hur man har skärpt lagstiftningar som begränsar både fri press och media och civilsamhälles organisationer, miljöorganisationer som misstänks för att vara spioner och liknade i lång rad länder. 

Kommer ni ställa någon form av krav på att det faktiskt märks att det blir politiska reformer?

– Det viktiga är att vi stödjer rätt saker och inte dem felaktiga tendeserna hos regimer överlag utan vi stödjer de organistationer som jobbar för ett öppnade Kuba för ekonomiska reformer för demokratiska reformer för fri yttrandrefrihet, informations frihet inte minst, och det är grunden för att man ska kunna på sikt bygga ett demokratiskt samhälle.

Liberalernas utrikespolitiska talesperson och riksdagsledamot, Birgitta Ohlsson anser att Fidel Castros död inte kommer påskynda demokratiseringen av Kuba.

Hon efterlyser därför att den svenska regeringen visar ett starkare demokratistöd till den kubanska frihetsrörelsen, civilsamhället och en tuff politisk ton mot den ledande regimen.    

– Jag skulle önska att den svenska regeringen koncentrerar sitt stöd, till Kuba, till den frihetsrörelse som finns bland människor som vill införa en verklig demokrati, människor i civilsamhället, det handlar om oppositionen, det handlar om oberoende medier, fria bibliotek och annat.

– De behöver allt vårt svenska stöd. Men vi ska vara väldigt försiktiga. Vi ska inte samarbeta direkt med den kubanska kommunistregimen. Kuba är fortsatt en kommunistisk enpartidiktatur utan mänskliga rättigheter och fri media. Vi ska inte ha en illusion om någonting annat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".