Isabella Lövin (MP) klimatminister.
Isabella Lövin (MP), klimatminister och vice statsminister. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Regeringen föreslår flygskatt

Isabella Lövin (MP): Flyget är helt befriat ifrån bränsleskatt
1:26 min

Nästa vecka presenteras regerings utredning om en skatt på flygresor. Men redan i dag säger klimatminister Isabella Lövin (MP) att regeringen kommer att lägga fram ett sådant förslag.

– Flyget är helt befriat ifrån bränsleskatt. Samtidigt ökar flygandet väldigt mycket och står nu för lika mycket utsläpp som hela privatbilismen i Sverige, säger klimatministern.

Isabella Lövin (MP) konstaterar att både Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Norge, Österrike har flygskatt, vilket hon menar är ett bra argument för att driva på branschen att införa mer förnyelsebara bränslen i flygtankar.

– I dag finns det nämligen inga incitament för man ska göra det, säger hon.

För ett år sedan tillsatte regeringen en särskild utredare för att ta fram förslag på hur en skatt på flygresor ska utformas. En skatt som ska styra om resor till mer miljövänliga alternativ.

På onsdag presenteras utredningen, men redan i dag bekräftar klimatminister att regeringen också kommer att lägga ett sådant förslag. Detta trots att många politiker framför allt i norra Sverige protesterat mot dyrare flygresor.

– Vi måste helt enkelt se till att när man har ett alternativ, att man hellre tar tåget. Vi satsar nu på järnvägsunderhåll och att man bygger ut järnvägen och att det ska vara ett mer lönsamt alternativ än att ta flyget.

– Sedan finns det också orter där det inte finns detta alternativet i dag. Det är klart att vi måste se till att det finns ordentliga stöd så att man kan leva och bo i hela landet, säger klimatministern Isabella Lövin (MP).

Men Centerpartiets talesperson för transportinfrastruktur Anders Åkesson är inte övertygad. Han tror att en skatt på flygresor skulle slå hårt mot landsbygden.

– Som vi har uppfattat tankarna kring en nationell flygskatt så skulle det innebära en väldigt dramatisk kostnadshöjning för alla inrikesflyg. Och det blir en skatt på avstånd. Resandet skulle förmodligen upphöra en del, men det skulle inte påverka det i en miljömässigt korrekt riktning.

Fast om folk väljer att ta tåget i stället för att flyga för att det är dyrare att flyga då är väl det en miljövinst?

– Ja, men om tågresandet fortsätter att ta så lång tid att det inte blir uthålligt möjligt att leva ett liv på det viset så kommer det att drabba landsbygden hårt, säger Anders Åkesson (C).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".