En Boeing 717 från flygbolaget Blue1 på väg in för landning på Kastrups flygplats.
Foto: Johan Nilsson/TT.

Nytt förslag om flygskatt oroar branschen

"Kommer driva bort arbetstillfällen från Sverige"
1:43 min

Regeringens förslag om skatt på flygresor väcker oro inom branschen. 

– Man har sett att den i andra länder inte har löst problemet, säger Mattias Dahl, vd på Svenska Flygbranschen.

För ett år sedan tillsatte regeringen en särskild utredare för att ta fram förslag på hur en skatt på flygresor ska utformas. En skatt som ska kunna styra om resor till mer miljövänliga alternativ.

På onsdag presenteras utredningen, men redan under lördagen kunde klimatminister Isabella Lövin (MP) bekräfta att regeringen också kommer att lägga ett sådant förslag, trots att många politiker framför allt i norra Sverige protesterat mot dyrare flygresor.

Förslaget väcker nu oro också inom flygbranschen, och för vilka konsekvenser en flygskatt skulle få. Man befarar att den skulle påverka viljan för företag att etablera sig exempelvis i norra Sverige, säger Mattias Dahl, vd på branschorganisationen Svenska Flygbranschen.

– Vi ser med oro på ett sådant förslag. Det är ytterligare ett förslag som kommer att driva bort arbetstillfällen från Sverige. Det här handlar om inrikesflyg i Sverige.

Dahl menar att om förslaget på flygskatt går igenom så kommer skatten att påverka priset på flygbiljetter.

– Det finns länder i Europa som har infört en flygskatt och det finns länder som inte har gjort det. Det finns också länder som har infört en flygskatt men avvecklat den, som exempelvis Irland och Danmark, just för att man såg att skatten inte ledde till önskad effekt, säger Mattias Dahl, vd på branschorganisationen Svenska Flygbranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".