Fortsatta tillslag i Turkiet

1:54 min

Myndigheterna fortsätter fängsla människor som anklagas för att ha band till terrorgrupper som PKK och Gülenrörelsen.

125 000 lärare, jurister, läkare och andra statsanställda har tagits ur tjänst medan det utreds om de har kopplingar, och i så fall vilka, till terrorgrupper som bland annat PKK och Gülenrörelsen, som anklagas för kuppförsöket i landet i somras.

Hittills har 6 000 lärare kunnat gå tillbaka till sina jobb, men en som inte har kunnat det är en kurdisk lärare som vi talat med.

– De stängde av mig från min tjänst och anklagade mig för att stödja PKK, men det finns inget domstolsbeslut eller ingen juridisk process. Jag bara stängdes av, säger mannen som vill vara anonym för att inte riskera att förvärra sitt fall.

Han berättar att han troligen angetts av sin arbetsgivare eftersom han deltog i en strejk för drygt ett år sedan. En strejk i protest mot våldsamheterna då i den kurddominerade delen av landet. Men han är inte ensam om att stängas av.

Många anklagas för att vara Gülenanhängare eftersom de haft sina barn i Gülenskolor eller pengar på konton i banker som ägts av Gülen.

Journalister och författare sitter också fängslade anklagade för kopplingar till Gülenrörelsen eller PKK enbart för att de arbetat på tidningar eller radio-och tv stationer som myndigheterna menar propagerar för dessa organisationer.

EU har reagerat på vad man kallar Turkiets "oproportnionerliga svar på kuppförsöket" genom att rösta för en frysning av medlemskapsförhandlingarna.

Bland journalister, oppositionella och akademiker i Turkiet är uppgivenheten stor men många i den stora allmänheten anser att myndigheterna gör rätt.

Vår anonyme lärare hoppas kunna gå tillbaka till sitt jobb igen.

– Vi ska försöka få de att korrigera sitt misstag genom en juridisk process. Jag hoppas verkligen att jag får gå tillbaka till mitt jobb, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista