Minnesmärke i Gdansk efter Anna Walentynowicz, polsk Solidaritet-aktivist och ett av offren i flygkraschen i Smolensk 2010.
1 av 2
Minnesmärke i Gdansk efter Anna Walentynowicz, polsk Solidaritet-aktivist och ett av offren i flygkraschen i Smolensk 2010. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.
Piotr Walentynuwicz är barnbarn till Solidaritet-aktivisten Anna Walentynowicz som omkom i Smolensk-kraschen.
2 av 2
Piotr Walentynuwicz är barnbarn till Solidaritet-aktivisten Anna Walentynowicz som omkom i Smolensk-kraschen. Foto: Thella Johnson/Sveriges Radio.

Fler gravar öppnas i jakten på bevis

Anhörig: Ska göra allt för att de inte gräver upp min mans grav
1:38 min

I Polen fortsätter det mycket omdiskuterade öppnandet av gravar i jakt på nya bevis om vad som orsakade flygkatastrofen 2010, då en stor skara politiker omkom. Bland annat Polens dåvarande president.

– Vi fick aldrig ens tillgång till resultaten av DNA-testerna som åklagarna påstod sig ha gjort, säger Piotr Walentynowicz, som serverar kaffe på den handbroderade duk som hans farmor Anna Walentynowicz gjort åt honom på hans trettonårsdag.

Farmodern var en känd polsk Solidaritet-aktivist, och med på presidentens plan som störtade den 10 april 2010 i Smolensk i västra Ryssland.

För några år sedan framkom det att Annas kropp, efter obduktionerna, blivit förväxlad med ett annat av offren. Sedan dess är familjen Walentynowicz övertygad om att den förra regeringen och myndigheterna bara ljugit om omständigheterna kring flygkraschen.

Det har också varit en av partiet Lag och Rättvisas främsta politiska slogans de senaste åren. Anklagelserna mot den förra regeringens haverikommission har haglat inte minst från partiledaren Jaroslaw Kaczynski, tvillingbror till ett av kraschens offer, dåvarande presidenten Lech Kaczynski.

När partiet PiS nu innehar regeringsmakten i Polen har de använt den till att öppna dammluckorna till Smolensk-tragedin igen. De har tillsatt en egen ny haverikommission och även satt riksåklagaren att beordra nya gravöppningar, under stora protester från anhöriga.

Malgorzata Rybicka, änka efter parlamentsledamoten Arkadiusz Rybicki, är en av de som nu anklagar politiker och myndigheter för gravskändning.

– Jag tror fortfarande att vi lever i en rättsstat. Därför kommer jag att göra allt för att de inte ska gräva upp min mans grav, säger Malgorzata Rybicka, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".