Castro Kuba
Foto: ADALBERTO ROQUE/AP/TT
Fidel Castros bortgång

Ambassadör: Folket har varit mentalt förberedda

Jonas Lovén, Sveriges ambassadör i Havanna, om Castros bortgång
4:14 min

Sveriges ambassadör i Havanna, Jonas Lovén, säger att läget är lugnt i samband med att landet sörjer sin förra ledare.

– Det är väldigt lugnt är. Det ser ut som en vanlig lördag, om möjligt lite mindre folk på stan. Jag har inte sett eller hört talas om några spontana känsloyttringar åt något håll, säger Sveriges ambassadör i Havanna, Jonas Lovén till Ekot. 

Lovén säger att både myndigheterna och folket har varit väl förbereda på att den tidigare ledaren Fidel Castro skulle gå bort.

Kuba har nu inlett en nio dagar lång landssorg då bland annat Castros aska kommer färdas genom landet för att människor ska få möjlighet att visa sin vördnad.

– Officiellt så är det en landsfader som går bort. Det är revolutionens fader och Fidel Castro har fäst ett oerhört starkt intryck på sitt land under flera decennier, säger Jonas Lovén.

Lovén tror däremot inte att Fidel Castros bortgång kommer påverka politiken i Kuba nämnvärt. 

– Det är ingen som väntar sig något annat än att regeringen och regimen kommer fortsätta som tidigare. Landet slog in på en ny kurs i och med Raul Castro och den pågår nu. Om något kan den kursen kanske påskyndas nu. Raul har sagts vara den pådrivande när det gäller ekonomiska reformer medan Fidel Castro har varit den som hållit tillbaka enligt vissa bedömare, säger Jonas Lovén, Sveriges ambassadör på Kuba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".