Exilkubaner i Miami firar att Fidel Castro gått bort.
Exilkubaner i Miami firar att Fidel Castro gått bort. Foto: Wilfredo Lee/AP/TT
Fidel Castros bortgång

Glädje i Miami efter Castros bortgång

Många hoppas på skärpta sanktioner med Trump
1:35 min

Hundratals kubansk-amerikaner samlades under lördagen i stadsdelen Lilla Havanna i Miami för att fira att Fidel Castro gått bort.

Festen på Calle Ocho, åttonde gatan i Miami i delstatden Florida, inleddes redan på morgonen kort efter beskedet att Castro dött till långt inpå kvällen och hundratals kubansk-amerikaner och exil-kubaner dansade, viftade med flaggor och spelade musik för att fira hans bortgång, berättar vår korrespondent Inger Arenander.

 – Tidigare i dag träffade jag många äldre människor som var väldigt rörda och känslomässigt berörda av beskedet. De lämnade Kuba för kanske 40-50 år sedan i motstånd mot revolutionen och Castro och de har väntat länge på det här beskedet, säger Arenander. 

Bland de äldre exil-kubanerna finns det ett motstånd till de lättnader i förbindelserna mellan USA och Kuba som har genomförts av Obama-administrationen, och de hoppas att den tillträdande Donald Trump ska skärpa embargo och sanktioner och förhindra utbyten med Kuba igen, säger Arenander. 

– Samtidigt är den yngre generationen, som är lika starka motståndare till Fidel Castro, mer öppna för förändringar och många har välkomnat de öppnare förbindelserna mellan länderna. De hoppas att de ska leda till ökad demokrati i Kuba, säger vår korrespondent Inger Arenander från Florida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".