Migranter utanför östra Johannesburg, Sydafrika.
Foto: Themba Hadebe/TT.

Migranter kan tvångsflyttas från Sydafrika

Hör vår migrationskorrespondent Alice Petrén
2:19 min

Sydafrika har en rekordstor invandring i förhållande till sin befolkning och regeringen har kommit med förslag för att skruva åt den rejält. Tillfälliga uppehållstillstånd har länge varit vanligt, men nu talas det alltmer om att deportera migranter.

Vår migrationskorrespondent Alice Petrén var i går, lördag, vid Sydafrikas norra gräns mot Zimbabwe, där en stor del av flyktingarna och migranterna kommer.

– Här ser du hur stängslet är helt förstört, säger Andrew Malatjie, som jobbar för IOM, Internationella Migrationsorganisationen, i Sydafrikas nordligaste gränsstad Musina.

Han kör mig längst de tre raderna av taggtråd som ska hindra afrikaner norrifrån, flyktingar och migranter, att ta sig in hit. Men stängslen är fulla av hål och omkullfallna och elstängslet i mitten är avstängt sedan över tjugo år.

Floden Limpopo utgör själva gränsen till Zimbabwe, som syns bara någon enstaka kilometer bort på andra sidan.

– Det tuffaste momentet för att ta sig in olagligt är krokodilerna och flodhästarna, berättar vägvisaren.

Det finns ingen tillförlitlig invandringsstatistik i Sydafrika, men ungefär 15 000 registreras varje månad, vid just den här gränsövergången, berättar Andrew Malatjie. Det gör närmare 200 000 per år. 

Systerorganisationen, FN:s flyktingorgan UNHCR, tar emot kongoleser, somalier, etiopier och andra flyktingar långt norrifrån.

Vid den formella gränsövergången är poliserna många. Här passerar dagligen cirka 10 000 zimbabwier för att köpa mat, möbler, bilar och vandrar tillbaka. Här är långa lastbilsköer, dagar av pappersgöra, prostitution och ruffigt.

Korruptionsanklagelserna går ända till högsta nivå, Sydafrikas president Zuma. Här är mycket turbulent politiskt och krav på Zumas avgång, så insatser mot migranter blir kanske mer ord än handling just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".