Människor i Lilla Havanna i Miami firar att Fidel Castros död.
1 av 2
Människor i Lilla Havanna i Miami firar att Fidel Castros död. Foto: Joel Readle/TT.
Sara och Avi Rushinek, som båda undervisar i ekonomi på University of Miami.
2 av 2
Sara och Avi Rushinek, som båda undervisar i ekonomi på University of Miami, tror att det skulle vara mycket svårt att stänga till den ekonomiska öppningen i relationerna mellan USA och Kuba. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.

"Ekonomiska förbindelserna kommer att blomstra"

Hör Sara Rushinek, ekonom på University of Miami
1:44 min

USA:s president Barack Obama står för en historisk islossning av relationerna med Kuba. Sara Rushinek, som undervisar i ekonomi och affärsteknologi på University of Miami i Florida, tror det kommer bli svårt för den tillträdande presidenten Donald Trump att ta tillbaka de ekonomiska och diplomatiska förbindelserna.

– Jag tror att ekonomierna kommer att bli mer öppna, även om det sätts upp hinder. Det kanske tar lite längre tid, men det går inte att stoppa tillbaka anden i flaskan, säger Sara Rushinek.

Hon är ekonom och undervisar på University of Miami i Florida och har tillsammans med sin man Avi gått ner på stan för att betrakta hur exilkubanerna reagerar på Fidel Castros död.

– Jag tror att de ekonomiska förbindelserna kommer att blomstra, säger Sara Rushinek.

Det finns en mycket välbeställd grupp exilkubaner här. De har redan tittat på att starta kryssningar till Kuba och nästa vecka börjar amerikanska flygbolag resor till Havanna, och det kommer att öka trycket för att det går att tjäna mycket pengar på det.

Hennes man Avi Rushinek, som undervisar i ekonomi och internetteknologi lägger till att den snabba teknikutvecklingen i kombination med ökad turism till Kuba, kommer att göra det svårare för regimen att kontrollera information.

Turister kan använda telefoner för att filma och sociala medier för att beskriva vad som händer på Kuba.

– Det blir svårt att kontrollera tusentals turister som inte är tvungna att stanna kvar på ön. Det är som att knäcka ett ägg. När skalet är spräckt är det väldigt svårt att sätta ihop det igen, säger Avi Rushinek.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".