François Fillon, tidigare premiärminister i Frankrike.
François Fillon vinner franska högerns primärval. Foto: Thomas Samson/TT.

Fillon storsegrar i högerns primärval

Alain Juppé gratulerade Fillon till segern
1:38 min

Den förre premiärministern François Fillon vann klart över sin partikollega Alain Juppé och kommer representera högerpartiet Republikanerna i presidentvalet i vår.

– Det var en djup övertygelse hos väljarna som ledde till segern, enligt François Fillon från högerpartiet Republikanerna. Också i den första valomgången förra söndagen fick han också ett mycket stort stöd.

En majoritet av de som gick till valurnorna i Frankrike var höger - och mittenväljare men också väljare som sympatiserar med de andra partierna eller som inte bestämt sig.

Motståndaren Alain Juppé gratulerade François Fillon till segern och önskade lycka till i den fortsatta kampanjen samtidigt som Juppé nu återgår till sina borgmästaruppgifter i Bourdeaux. Det var första gången franska högern hade primärval på det här sättet.

Eftersom president François Hollande från regerande Socialistpartiet har de lägsta popularitetssiffrorna en president haft i modern tid kan slutstriden i presidentvalet i vår komma att stå mellan just högerns François Fillon och presidentkandidaten Marine Le Pen från Nationella Fronten på yttersta högerkanten.

Både på höger- och vänstersidan finns en stor rädsla för att Le Pen ska komma till makten och många har därför röstat taktiskt.

Så här sade några franska väljare till Ekot tidigare under söndagen:

– Vi tillhör inte högern, säger Dominique Grobin och Marion Grobin. Så valet var svårt, vi valde det minst dåliga.

För Jean-Marie Le Berne är det här valet inte lika viktigt som i förra veckan när det handalde om att rösta bort Nicolas Sarkozy.

– Men Fillon har varit mer övertygande i kampanjen, särskilt i utbildningsfrågor, säger han.

Fillon hade fått omkring 67 procent av rösterna när nästan alla röster räknats på söndagskvällen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".