Sanering efter utbrottet av fågelinfluensan på en gård i Danmark.
Foto: Bax Lindhardt/TT.

Hårt arbete med fågelinfluensan

Avlivningen av höns och saneringen efter utbrottet av fågelinfluensa på en gård i Skåne är hårt arbete som kräver mycket personal. Flera organisationer hjälper gården och Jordbruksverket.

Under helgen har arbetet på den av fågelinfluensa smittade gården fortsatt.

– Det går enligt plan. De avlivade djuren i ett par hus i går och fortsätter i dag, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, till TT.

I torsdags avlivades ungefär 37 000 höns, men några aktuella siffror om hur många djur som har hunnits med finns inte. På onsdag beräknar man att avlivningen ska vara klar.

– Om man lyckas fixa logistiken och få ihop folk som kan göra det, säger Karin Åhl.

Avlivningen går till så att stallarna fylls med koldioxid som dödar hönsen. Sedan slängs de i en container och körs till förbränning. Hela anläggningen ska också saneras.

Det krävs mycket personal. Förutom gårdens egen personal hjälper bland annat Hemvärnet, Svenska Lottakåren och folk från den frivilliga försvarsorganisationen Svenska Blå Stjärnan till.

"Arbetet med sanering efter de omkring 200 000 avlivade värphönsen är ett mycket tufft arbete", säger Kristin Sundström, generalsekreterare på Svenska Blå Stjärnan i ett pressmeddelande.

Det har inte kommit in några nya rapporter om ytterligare smittade fåglar.

Analyser vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har påvisat fågelinfluensa på gården, men exakt vilken virustyp det rör sig om vet man ännu inte, även om det är sannolikt att det rör sig om typen H5N8. Enligt Karin Åhl räknar man med att få besked i morgon, måndag.

Typen H5N8 har aldrig smittat människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".