Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hellmark Knutsson: Universiteten ska få mer makt

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 05.30
Forskningsministern: Forskningen har detaljstyrts för mycket
(2:02 min)
Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson
Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson. Foto: Emil Langvad / TT, Pontus Lundahl / TT, Fredrik Persson/TT

Politikerna har lagt sig i för mycket när det gäller vilken typ av forskning som ska göras, tycker forskningsminister Helene Hellmark Knutsson. Med regeringens nya forskningsproposition vill hon ändra på det.

– Ja, vi tycker att man har detaljstyrt för mycket och haft en övertro på att det går att hitta snabba genvägar till forskningsframgångar. Vi tror i stället att det är viktigt att bygga just långsiktigt och strategiskt.

Därför måste lärosätena och deras egen förmåga att göra strategiska och medvetna vägval stärkas, tycker forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Hon hoppas att de utökade anslagen som går direkt till högskolorna och universiteten kommer att bidra till det.

– Vi stärker de så kallade basanslagen som går direkt till universitet och högskolor med 1,3 miljarder för att just bygga upp starka och ansvarsfulla lärosäten som kan prioritera forskning, men också skapa goda karriärvägar för yngre forskare.

Det är nämligen problematiskt att det svenska systemet för att utvärdera och dela ut forskningsanslag i mycket premierat seniora forskare på bekostnad av de yngre, tycker Helene Hellmark Knutsson.

Men det blir långt ifrån helt fritt för lärosäten och forskningsråd att avgöra sina prioriteringar.

Bland annat ska det ställas större krav på lärosätena att samverka med resten av samhället, främja så kallad "nyttiggörande av forskning" och arbeta för ökad jämställdhet.

Regeringen vill också lansera tioåriga forskningsprogram inom för regeringen prioriterade områden, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

– Nu identifierar vi tre globala samhällsutmaningar som vi ser att vi måste prioritera. Det är klimatutmaningen, hälsoutmaningen och digitaliseringen.

Regeringen har också beslutat sig för två nationella prioriteringar som handlar om att stärka utbildningsystemet med forskningens hjälp och byggandet av hållbara samhällen.

– Men mer än så kommer vi inte styra nya forskningsmedel, utan sedan är det upp till vetenskapssamhället, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".