Demonstration mot hiv och aids i Sydafrika i somras.
Foto: AP/TT

Hiv och aids ökar igen i Sydafrika

"Migranterna kommer och går och många här har sex utan att skydda sig"
2:01 min

Viruset har varit på tillbakagång i Sydafrika men ökar nu igen. En grupp som är riskzonen är säsongsarbetare och migranter.

– Varje dag kommer det många och hämtar kondomer här, säger Shandu Kane Mare på farmen Maroi.

Jag har stannat upp framför en sliten knallgul trälåda, som hänger på ett skjul med texten Condom Box. Nertill är en skåra och ljuslila paket med kondomer och woman condom, pessar, sticker ut.

Här bor lantarbetare med och utan familjer på 6 kvadratmeter i ett tiotal låga tegellängor. Merparten har kommit från Zimbabwe. De plockar frukt och grönsaker. Det är fattigt och inte mycket att roa sig med.

– Det går kanske åt 500 kondomer i månaden, särskilt när männen har fått lön och köper sex, säger Shandu Kane Mare som kallas för hälsoarbetare. Hon har bott här 25 år.

– Migranterna kommer och går. Här är nya ansikten varje dag, fortsätter hon och många har sex utan att skydda sig.

Sydafrika upplever nu åter hur hiv sprids mer igen. Okunskap är kanske en förklaring, men bromsmedicinerna en annan. Aids och hiv ses nu som en kronisk sjukdom, snarare än en livshotande virus, säger många här. Flera hundratusen människor av 50 miljoner invånare har dött i Sydafrika i Aids.

Många miljoner aids-sjuka överlever endast tack vare bromsmediciner. Ytterligare 330 000 är smittade i hiv, enligt FNs aidsorganisation, och migranterna är en utsatt grupp.

– Det finns kanske hundra aidssjuka här, säger Shandu Kane Mare. Relationerna är inte heller stabila här, fortsätter hon. Män har både två och tre kvinnor och också kvinnor har älskare och tillfälligt sex med personer, som kommer och går.

– Vi kan inte stoppa det, men jag försöker ändå alltid få dem att ta med sig kondomer härifrån lådan, säger hälsoarbetaren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".