Lotten Collin korrespondent i Sydamerika.
1 av 4
Lotten Collin på plats i Havanna. Foto: Sveriges Radio.
Delad bild: Lotten Collin på Revolutionstorget och en kubansk flagga på halv stång.
2 av 4
Sveriges Radios korrespondent Lotten Collin rapporterar från Havanna. Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/TT, Sveriges Radio
Louis Betancourt.
3 av 4
Luis Betancourt har många minnen av Fidel Castro, som han lärde känna under sin tid i militären. "Han var kompromisslös och envis, och många kubaner litade blint på honom även när han ledde oss fel." Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Byggarbetare förbereder revolutionstorget på de folkmassor som väntas komma för att ta avsked av Fidel Castro.
4 av 4
Byggarbetare förbereder revolutionstorget på de folkmassor som väntas komma för att ta avsked av Fidel Castro. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Kubaner tar avsked av Castro i dag

"Klarar inte av att se honom som aska i en urna"
2:18 min

I Kubas huvudstad Havanna kommer urnan med Fidel Castros aska i dag att ställas upp på Revolutionstorget, så att de kubaner som så önskar kan ta avsked av sin före detta ledare. Vår Latinamerikakorrespondent finns på plats i Havanna.

Några män svetsar ihop staket, någon fixar med ljudanläggningen och traktorer kör fram gröna växter som ska planteras på Revolutionstorget i Havanna.

– Vi gör vad vi kan för att ge "El Comandante" det avsked han förtjänar, säger Raul.

Kollegan Eglis hoppas att köerna inte blir för långa så han hinner fram för att lägga en blomma vid Castros urna.

På andra sidan staden gräver Luis Betancourt i arkivhögarna och hittar till slut en suddig svartvit bild av Fidel Castro, som han tog strax efter revolutionen. Luis, som är före detta marinsoldat, har många minnen av Kubas förre ledare. Som den där dagen 1960 när de nästan kolliderade med ett amerikanskt örlogsfartyg utanför kusten.

– Vi var ute och testkörde en ombyggd gammal stridsbåt och Fidel vägrade lägga om kursen. Vi missade det amerikanska fartyget med ett par meters marginal, säger Luis, som konstaterar att kubanerna ofta följt Fidel blint, även när han lett sitt folk helt fel.

– Fidel var envis och kompromisslös, särskilt gentemot USA. Kanske kommer hans död leda till att Raul Castro kan snabba på de förändringar som behövs på Kuba, säger Luis Betancourt.

När jag frågar om den i dag 80-årige Luis ska gå till Revolutionstorget för att ta avsked av Fidel Castro så blir han tyst och säger sedan:

– Jag skulle vilja, men jag tror inte att jag klarar av att se honom så – som aska i en urna, säger Luis Betancourt.

Mer om Kuba

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".