Tranebergsbron i Stockholm efter kraftiga snöfallet i början på november.
Tranebergsbron i Stockholm efter det kraftiga snöfallet i början på november. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

SMHI: Nya vädervarningar utfärdade

"Mot helgen blir det allt kyligare"
2:05 min

SMHI varnar för snöfall i Norrland. Mot slutet av veckan väntar minusgrader i stora delar av landet.

Söndagens väder – med snö, stormbyar och glashala vägar – innebar problem på flera håll.

I Uppland var som mest 10 000 av Vattenfalls elkunder utan ström, då träd fallit över kraftledningar. I Stockholmsområdet inträffade ovanligt många trafikolyckor.

SMHI utfärdade flera klass 1-varningar, bland annat för mycket hårda vindbyar på Gotland och Öland, och Upplandskusten.

På måndag förmiddag är de varningarna fortfarande aktuella, men det blåser inte lika hårt, enligt SMHI.

Vindarna över Östersjön avtar sakta och varningarna för mycket hårda vindbyar över Öland och Gotland är nu borta, men fortsatt blåser det upp mot cirka 20 meter per sekund i medelvind till havs, uppger vädermyndigheten.

SMHI har dock utfärdat nya klass 1-varningar. I Västernorrland, främst Ångermanland och norra Medelpad väntas fem till tio centimeter nysnö under måndag eftermiddag och kväll. Det medför bland annat risk för halka på vägarna.

En liknande varning har även utfärdats för Västerbottens inland.

– I bakkant på det här nederbördsområdet övergår det allt mer till regn, i och med att temperaturen stiger upp på plussidan på många håll i södra Norrland, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

Den omständigheten kan orska underkylt regn i kväll och i natt.

– Så där kan det bli besvärligt. Det gäller framförallt Västerbottens inland, även upp över Norrbottens län, och Västernorrlands län.

På måndagen väntas en kort period med solchanser på många håll i Götaland och Svealand.

– Det blir soligt, även om det mot kvällen kan driva ner lite snöbyar över framförallt östra Svealand, säger Charlotta Eriksson.

Under tisdagen fortsätter den lite mildare perioden, där Götaland och stora delar av Svealand ligger på plussidan på termometern. För Norrland kommer det bli minusgrader i inlandet och pendla kring nolla för kustlandet.

Men sedan kommer kylan, enligt SMHI.

– Efter tisdag är det kyligare luft återigen, och mot helgen blir det allt kyligare. Så tillfälligt mildare, och sedan kyligt igen, säger Charlotta Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".