Två män belägrar ett hus under striderna i Aleppo.
Två män ur den syriska regimvänliga milisen som består av lokala volontärer som slåss mot rebellerna belägrar ett hus i Aleppo. Foto: George Ourfalian/AFP.

Svårt bakslag för rebellerna i Aleppo

Minst 230 civila dödade
1:53 min

Syriska regeringsstyrkor gör stora framsteg i Aleppo. De har delat det oppositionskontrollerade östra Aleppo i två delar. Samtidigt har flera tusen människor tvingas fly från det som var rebellkontrollerat område till västra Aleppo och en kurdkontrollerad stadsdel.

Människor i långa rader. Kvinnor, barn, åldringar. Ingen packning, som mest en handväska eller någon plastpåse skvallrar om att människor flytt i panik. Nu flyr de till ett kurdkontrollerat område i norra Aleppo och över till den västra sidan som hela tiden kontrollerats av regeringen. 

Helgens luftattacker mot östra Aleppo ska enligt vittnen ha varit de mest intensiva hittills och ska ha utförts av det syriska flygvapnet. Enligt Ryssland har de inte deltagit i den senaste veckans offensiv, utan de har attackerat på andra håll i Syrien. 

Offensiven har från regeringens perspektiv gett resultat. Redan i lördags tog den syriska armén kontroll över den stadsdel som varit oppositionskontrollerad längst. 

I går och i natt har armén i en kniptångsmanöver lagt nya områden under sin kontroll. De har nu kraftigt krympt det rebellkontrollerade området, dels genom att ta kontroll över norra östra Aleppo samt slå en kil rakt igenom östra Aleppo och dela upp det i en nordlig och en sydlig del. Uppgifterna bekräftas av såväl regeringskällor som oppositionskällor.

Framgången beskrivs som en av de viktigaste hittills av regeringsarmén under syrienkriget. Men offensiven och regeringens framryckning har haft ett högt pris, minst 230 civila har dödats, flera av dem barn och hundratals bostadshus har pulveriserats. Enligt uppgifter i syrisk media har omkring 200 beväpnade regimmotståndare lagt ner sina vapen och flytt.

De områden som fortfarande belägras förvägras fortfarande förnödenheter som mat och mediciner. Vattenförsörjningen är kritisk och när kylan nu kommer gör bränslebristen att bostadshus står utan värme.

Beroende på var i konflikten man står tyder ändå allt på att Aleppo nu är på väg att falla eller befrias.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".