Fotografier på Naagajodhi och en valbroschyr.
Föräldrarna till Naagajodhi som varit borta sedan 2008 blev chockade när de för två år sedan fick se sin dotter på en valaffisch med landets nuvarande president. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio

Djupa sår efter Sri Lankas blodiga inbördeskrig

65 000 personer fortfarande försvunna
1:38 min

Såren efter det 27 år blodiga inbördeskriget i Sri Lanka är fortfarande djupa sju år efter krigsslutet. Minst 65 000 människor är saknade och de anhörigas frustration växer.

Många av de saknade överlämnade sig till militären i krigets slutskede. Föräldrarna till Naagajodhi som varit borta sedan 2008 blev chockade när de för två år sedan fick se sin dotter på en valaffisch med landets nuvarande president.

– Fotot visar att ansvariga förde min dotter till en skola någonstans utanför krigsområdet, säger Naagajodhis mamma och fingrar på bilden som finns i en av president Maitripala Sirisenas valbroschyrer inför valet för snart två år sedan.

Dottern greps av militären våren 2008. Men trots bildbeviset och ett löfte från presidenten att ta reda på sanningen lever föräldrarna ännu i ovisshet.

Men de är inte ensamma – minst 65 000 människor är försvunna i Sri Lanka. Många satte stort hopp till att få svar på vad som hänt dom när den nya regeringen tillträde. Men besvikelsen sprider sig nu i landet.

Psykiatriprofessorn Somasun-daram som jobbar med ett försoningsprogram i Jaffna i norra Sri Lanka säger att utan svar är det svårt att gå vidare i livet.

– Att göra som förra regeringen krävde, bara glömma, fungerar inte. Det riskerar att skapa hat mot myndigheter i generationer framöver, vilket kan bli farligt, säger han.

Ministern för norra Sri Lanka, Wignes-waran, menar att om landet ska försonas så måste folk få svar.

– De måste förstå att folk här uppe börjar bli riktigt frustrerade, säger han.

Nagajodhis mamma och alla andra mammor i Vavuniya som fortfarande letar efter sina barn kräver att få veta innan året är slut. Om inte tänker de börja hungerstrejka tills de får svar eller dör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".