helene hellmark knutsson
Foto: Henrik Montgomery/TT

Här är regeringens forskningspolitik

Björklund (L): Fel fokus och för lite pengar
2:02 min

På måndagen presenterades inriktningen för forskningspolitiken på lång sikt, den så kallade forskningspropositionen.

Det blir höjda basanslag, pengar till högskolor och universitet som ska användas till forskarutbildningar och forskning. 

– Med ökade anslag kommer också ökade förväntningar, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

– Både forskningskvaliteten och långsiktigheten måste öka, men också att de investerar i strategiska saker som karriärvägar för yngre forskare.

Hur kan ni följa upp?

– Vi kommer ge ett uppdrag till universitetskanslersämbetet för att de ska kunna följa upp forskningen och kvalitetssäkra.

I senaste budgeten aviserade regeringen att man vill höja just basanslagen till högskolor och universitet, fullt utbyggt med 1,3 miljarder år 2020, lejonparten av pengarna ligger alltså efter nästa val. Förhoppningen är bland annat höjd kvalitet, att öka samverkan med mellan högskola, näringsliv och samhälle.

Nytt besked i dag är att regeringen prioritera ett antal områden de kommande tio åren: Det gäller bland annat migration och integration, antibiotikaresistens, arbetslivsforskning.

Regeringen kommer att reglera hur universitet och högskolor utlyser och tillsätts, tjänster för de som doktorerat. I dag finns inga sådana krav, vilket kan leda till att kvinnor väljer bort en sådan karriär, enligt ministern. 

– Det funkar för ofta som en internrekrytering där man skräddarsyr en tjänst för en person som man lärt känna under utbildningstiden eller så, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Sveriges förenade studentkårer, är i stort positiva, men tycker att regeringen talar med kluven tunga när man å ena sidan säger att lärosäten har en stor frihet att utforma utbudet, men i praktiken detaljstyr med sina särskilda satsningar.    

Liberalernas partiledare Jan Björklund, tidigare utbildningsminister, tycker att det är både för lite pengar, och fel fokus. 

– Sverige har ett antal stora universitet som har förmåga att hävda sig internationellt, att vara världsledande i forskning, och där måste vi investera. Men det gör inte regeringen utan dom här pengarna smetas ut på allt annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".