Ericssons kontor
Foto: Staffan Almqust/TT.

Ericsson fokus vid forskningsmöte

Forskare diskuterar företagets framtid
1:50 min

Hur allvarligt skulle det vara om Ericsson flyttar ut mer eller lägger ned sin verksamhet i Sverige? Den frågan diskuterades på ett internationellt forskningsseminaruim i Stockholm i dag.

Ekonomiprofessor Pierre Mohnen från Maastricht-universitetet i Nederländerna tycker inte att det finns anledning till pessimism.

Även om Ericsson skulle lämna kommer Sverige fortsätta vara ett land med hög utbildningsnivå därför tror Pierre Mohnen att andra företag med nya tjänster och produkter kan komma att blomstra i Ericssons ställe.

– En annan följd kan bli att fler utländska företag investerar i Sverige, säger han.

Ericssons kris och neddragningsplaner var bakgrunden till att flera internationella forskare specialiserade inom Forskning och utveckling, och innovation i dag vände och vred på frågan: "Faller Sverige med storföretag som Ericsson?"

På lång sikt är svaret nej, säger Hans Lööf, professor i nationalekonomi vid KTH.

– Men just nu har Ericsson så stark ställning så att det är allvarligt, säger han.

Ericssons neddragningsplaner handlar både om att avveckla produktion och att minska antalet tjänstemän. Här finns risker, enligt Hans Lööf.

– Om man flyttar ut allt för mycket forskning kan det vara så att man kanske hittar en brytpunkt, då det finns för lite forskning och produktion i Sverige så att det blir för låg kritisk miljö. Jag tror inte att vi har sett det än men risken finns om nedskärningarna blir allt för stora.

I Stockholm i dag fanns också ekonomiprofessor emerita Bronwyn Hall från Berkeley i USA. Hon är bestämd på en sak, staten ska inte gå in och stödja verksamheter som inte är lönsamma.

– Ericsson kommer kanske bli mindre och förändras. Det vore inte vettigt för staten att ha en roll i det, säger Bronwyn Hall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".