Skuldsättningen i Norge oroar Morten Baltzersen, chef för Finanstilsynet.
Skuldsättningen i Norge oroar Morten Baltzersen, chef för Finanstilsynet. Foto: Sören Granath/Sveriges Radio.

Oro för norsk skuldsättning

Norska Finansinpektionen: Bolånekunder stresstestas
1:49 min

De svenska hushållen är bland de mest skuldsatta i världen, men i Norge lånar hushållen ännu mer och det oroar Finanstilsynet, motsvarigheten till svenska Finansinspektionen.

Morten Baltzersen chef för den norska Finansinpektionen, Finanstilsynet, är orolig för utvecklingen.

– Skuldkvoten fortsätter att öka så länge skulderna ökar mer än hushållens nominella intäkter. Det här är en utveckling som inte är bärkraftig och ju längre det pågår desto större är risken att det slutar i ett kraftigt bakslag.

Precis som i Sverige har en låg ränta och stigande priser på bostadsmarknaden eldat på skuldsättningen i Norge. I Sverige har prisuppgången på bostäder mattats av den senaste tiden, men i Norge ser det lite annorlunda. Upp 12 procent i genomsnitt det senaste året. Hetast är det i Oslo med en prisuppgång på 22 procent. De norska hushållens skuldsättning nu är uppe i 220 procent av den disponibla inkomsten, det är mer än i Sverige.

Morten Baltzersen vill inte tala om en bostadsbubbla utan om det som görs för att förhindra en kris som liknande den Norge hamnade i för 25 år sedan. Och det är bland annat amorteringskrav, att bankerna måste stresstesta alla som ansöker om lån. Så det som nu diskuteras i Sverige, ett skuldkvottak, alltså en gräns för lån som utgår från inkomsten.

– När bostadspriserna ökar mycket och har gjort så länge och bankernas kreditförluster har varit låga på den typen av lån, så är det lätt att både långivare och låntagare blir för optimistiska.

– Därför har vi i Norge på Finanstillsynets förslag en reglering av bankernas utlåningspraxis som begränsar bland annat belångsgraden, ställer krav på amortering och som kräver att bankerna stresstestar kundens möjligheter att klara lånen, säger Morten Baltzersen, chef för den norska Finansinpektionen Finanstilsynet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".