Medlemmar i Vita Hjälmarna inspekterar skador efter ett bombanfall i Aleppo.
Medlemmar i Vita Hjälmarna inspekterar skador efter ett bombanfall i Aleppo. Foto: Uncredited

"Det är det värsta kriget i vår generation"

Jan Egeland, humanitär rådgivare: Så illa som det kan bli
1:03 min

Den syriska armén har tagit kontroll över en rad kvarter i östra Aleppo. Rebellerna pressas hårt medan den syriska regimens styrkor rycker fram.
Tusentals civila har försökt fly undan striderna och flygbombningarna.

– Nu är det så illa som det kan bli i östra Aleppo. 250 000 civila är fast i korselden under ett våldsamt bombardemang, säger den norske diplomaten Jan Egeland som är humanitär rådgivare till FN i Syrien.

De östra, rebellkontrollerade delarna av Aleppo är helt omringade av den syriska armén och dess allierade som libanesiska Hizbollah och irakiska milisgrupper.

Syriskt stridsflyg har genomfört intensiva flygbombningar av den rebellkontrollerade delen av staden.

En räddningsarbetare från organisationen "Vita hjälmarna" säger till nyhetsbyrån Reuters att bränslet till ambulanser och brandbilar är på väg att ta slut.

FN har inte lyckats nå fram med hjälpsändningar till de östra delarna av staden och hjälporganisationer varnar för en humanitär katastrof.

– Sjukhusen är också bombade, sårade kan inte behandlas, säger Jan Egeland.

Aleppo var ett kommersiellt centrum innan det syriska inbördeskriget bröt ut.

Staden är symbolisk och strategiskt viktig både för regimen och rebellerna.

Om regimen återtar Aleppo vore det en avgörande framgång för Syriens president Bashar al-Assad.

Den syriska armén har stöd av ryska flygattacker och milismän från Libanon, Iran och Irak, medan rebellerna backas upp av stater som Turkiet, Saudiarabien och Qatar. Många tusentals civila är fast i östra Aleppo utan möjlighet att ge sig av.

– Hela världen har misslyckats här, FN:s säkerhetsråd har misslyckats, vi har alla misslyckats. Det här är det värsta kriget i vår generation, säger Jan Egeland.

Mer om Syrien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".