Israeliska bosättare i slagsmål med polis

I mellanöstern har flera hundra bosättare demonstrerat och slagits med poliser vid den israeliska gränspassagen in mot bosättarområdet Gush Katif i Gaza.

Protesterna handlar om att Israels regering på onsdagen stängde Gaza för att förhindra att fler bosättare tar sin in på området som Israel ska lämna om en månad.

Men genom beslutet har reträtten redan startat.

Fram till på onsdagen har det i praktiken varit fritt fram att passera gränspassagen Kissufim för att ta sig in i Gaza och till det stora bosättarområdet Gush Katif. Nästan 8 000 bosättare är skrivna och fastboende där.

Bosättare från andra delar av Israel
Men sedan början av sommaren har bosättare från andra delar av Israel också sökt sig till Gaza och Gush Katif. Exakt hur många de är som bor där är oklart, men uppgifter talar om femhundra till sexhundra bosättare som slagit sig ned och bor i baracker och i några tält.

Barackerna har tagit slut och därför har stora områden vid stranden i Gush Katif förberetts för att bli tältläger med duschar och toaletter.

Allt i syfte för att locka dit så många bosättare som möjligt i ett sista försök att stoppa tillbakadragandet.

”Reträtten omöjlig”
Bosättare från högerkanten har sagt att om det blir 10 000-tals bosättare som flyttar dit under sommaren blir reträtten omöjlig att genomföra. Framför allt har det sagts att många skulle komma dit sista veckan i juli och första veckan i augusti.

Men från och med nu är det stopp. Inga fler bosättare kan komma in i Gaza.

Detta ledde under natten till torsdagen och på torsdagsmorgonen till stora protester. Hundratals bilar blockerade vägar vid gränspassagen Kissufim och flera hundra bosättare demonstrerade mot beslutet.

Slagsmål
Det blev till och med regelrätta slagsmål mellan hundratals bosättare och poliser och soldater. När sammanstötningarna var över under torsdagsförmiddagen hade ändå bara fem bosättare gripits.

Genom avstängningen anses det israeliska tillbakadragandet ha börjat, en dryg månad före utsatt datum.

Attack mot Jihad
Den israeliska regeringen tog ett beslut efter självmordsattentatet i tisdags kväll i kuststaden Netanya, när fem personer dödades och hundra skadades.

Beslutet gick ut på att genomföra en oförsonlig attack mot islamiska Jihad som sa sig ligga bakom attentatet.

Attacken har också fortsatt även på torsdagen. Den israeliska armén genomför också räder mot al-Aqsa-martyrerna.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas åkte från Ramallah på västbanken till Gaza för att på plats i Gaza diskutera det nya säkerhetsläget med olika palestinska militanta grupper efter självmordsattentatet.

Jan Andersson, Jerusalem
jan.andersson@sr.se