Textilkvoter knäcker små klädföretag

EU:s återinförda textilkvoter mot Kina slår hårt mot de små klädföretagen. Gustaf Öhrn, vd för klädföretaget J. Lindeberg, gillar inte de nya kvoterna.

– Olyckligt. Jag tycker det är jättesynd att de finns kvar. I Sverige tog vi faktiskt bort dem innan vi gick med i EU, och sedan fick vi tillbaka dem. Nu ser det ut som om det kommer ta ett antal år till, tyvärr.

Stora problem för de små
De små, trendiga och snabbväxande modeföretagen får större problem med de återinförda klädkvoterna än de stora kedjorna.

Det menar Gustaf Öhrn på J Lindeberg, vars försäljning växte 70 procent förra året och omsätter 300 miljoner i år.

Han tror att Hennes & Mauritz och de andra jättarna har lättare att hantera kvoterna.

– De har helt andra resurser. De har stora produktionskontor i Shanghai och Hongkong till exempel. De har möjlighet att parera bättre än oss, de kan flytta sin produktion. Den möjligheten har inte vi.

Kvoterna för textilvaror och skor avskaffades vid årsskiftet och det gjorde att exporten från Kina exploderade.

”Problemen skjuts på framtiden”
Men efter att den amerikanska och Europeiska textilindustrin känt sig hotad återinfördes kvoterna i juni för en övergångsperiod till 2008 då kvoterna ska bort helt igen.

Syftet med kvoterna är alltså att rädda textiljobben i bland annat Portugal. Men Gustaf Öhrn tycker att problem bara skjuts på framtiden.

– Om de inte börjar ställa om sig nu så kommer förändringen blir betydligt svårare 2008. Någonstans måste europeiska producenter fokusera på det de gör bra. De kan nå en högre modegrad till exempel. Att bara slåss med priset kommer de på sikt inte att klara av, säger Gustaf Öhrn.

Erik Palm
erik.palm@sr.se