Småorter förlorar sina polisstationer

En sjättedel av landets polisstationer har lagts ned sedan 1998. Polisen centraliseras och det betyder att mindre orter blir av med sina polisstationer.

Tanken är att mobila polisstationer, telefontjänster och internet ska ta över polisstationernas roll. Det säger Ivar Eriksson som är personaldirektör på Rikspolisstyrelsen.

– Polisstationens betydelse för polisverksamheten blir ju mer och mer begränsad, säger han.

Nedläggningarna beräknas fortsätta
Mellan åren 1998 och 2003 lades ett sextiotal polisstationer ned medan bara sju stationer öppnades. Och nedläggningarna beräknas fortsätta.

Pengarna som sparas ska satsas på utryckningar och utredningsarbete. Samtidigt är det tänkt att fler polisärenden ska kunna skötas via telefon och internet.

I bland annat Dalsland och Stockholms skärgård kan man göra brottsanmälan och beställa blanketter via telefon.

Men neddragningarna ska inte påverka utryckningstiden på mindre orter, säger Ivar Eriksson på Rikspolisstyrelsen.

”Det blir längre och längre till Örkelljunga”
I Skåne har polisen sedan ett och ett halvt år tillbaka en enda stor länskommunikationscentral och det innebär nackdelar för mindre orter.

– Det känns som om det blir längre och längre till Örkelljunga. Tidigare hade man kanske en bil placerad i Ängelholm. Nu ska de skicka bilar från Helsingborg och då tar det längre tid, säger Jesper Bengtsson, stationsbefäl i Örkelljunga.

I och med polisens centralisering har utryckningarna till Örkelljunga längst upp i nordvästra Skåne blivit färre.

Den nya länsövergripande kommunikationscentralen är en fördel vid stora händelser, till exempel bankrån och trafikolyckor, men för vardagsbrottsligheten innebär centraliseringen en förlust, menar Jesper Bengtsson.

– Någon kanske ringer in ett ärende, det kan vara akut eller brådskande, men innan polisbilen är där 20 minuter senare så är det inte akut. Då kan det hända att man prioriterar ner ärendet, säger han.

Hör mer om polisens centralisering i torsdagseftermiddagens Studio Ett.

Hanna Sahlberg i samarbete med Studio Ett hanna.sahlberg@sr.se