Nödvändigt i Frankrike.

Frankrike skärper sina passkontroller

Frankrike fryser nu tillfälligt sitt deltagande i Schengen-samarbetet och inför passkontroller också för EU-medborgare vid sina gränser. Den skärpta gränskontrollen är ett försök att skydda sig mot terrorattacker.

Fram till 9 augusti kommer också EU-medborgare att behöva visa pass vid de franska gränserna. Det beskedet gav franske inrikesministern Nicolas Sacozy vid gårdagens EU-konferens om terrorism i Bryssel.

Har hönt förr
Enligt Schengensamarbetet ska medborgarna i de länder som deltar i samarbetet kunna röra sig fritt över gränserna inom EU.

Men det har hänt förr att enskilda länder tillfälligt återinfört passkontrollen.

Oftast har det varit inför ett stort idrottsevenemang när landets polis haft misstankar om att huliganer kan vara på väg eller inför politiska möten som G8-mötet i Genua eller toppmötet i Göteborg 2001 då polis ville hindra utländska aktivister från att komma in i landet.

Risk för köer
Det är mer ovanligt att man skärper gränskontrollen så länge som Frankrike gör nu men flera länder, däribland Spanien uppges nu överväga att följa det franska exemplet som ett sätt att skydda sig mot att utländska terrorister tar sig in i landet.

För den som reser till och från Frankrike betyder beslutet förutom att man alltså måste ha med sig pass en risk för köer vid gränserna och eventuellt lite längre tid på flygplatserna på grund av den skärpta kontrollen.

Kajsa Boglind Wierup
kajsa.boglind-wierup@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista