Manuel Valls tittar upp
Frankrikes premiärminister Manuel Valls. Foto: Thomas Samson/TT

Valls ställer inte upp i primärvalet

Men finns fortfarande utrymme för spekulationer
1:29 min

Rykten dementeras om att premiärminister Manuel Valls ställer upp i Socialistpartiets primärval.

På söndagen avgjordes vem som blir de franska högerpartienas kandidat till presidentvalet nästa år. Men vilka kandidater som tänker ställa upp i Socialistpartiets primärval i januari, råder det fortfarande ovisshet omkring. 

Den franske premiärministern Manuel Valls kommer att fortsätta som premiärminister och tar sitt ansvar. Det är beskedet på måndagskvällen efter att spekulationerna pågått under en stor del av dagen kring hans eventuella kandidatur till presidentvalet för Socialistpartiet.

En intervju i en tidning i söndags, ledde till följdfrågor till partikollegor på måndagen och regeringens talesperson och en av Hollandes närmaste män, Stéphane le Foll, sa att det är omöjligt att vara både premiärminister och presidentkandidat – isåfall måste Manuel Valls avgå.

Många såg genast en regeringskris framför sig. Valls hade föregått president Hollande, som ska meddela om han tänker ställa upp som kandidat, senast den 15 december.

Men beskedet nu på måndagskvällen lämnar ändå ett utrymme för fortsatta spekulationer. Valls kandiderar inte just nu men kanske kommer han att göra det efter att Hollande har lämnat sitt besked?

Men om Hollande inte ställer upp som presidentkandidat riskerar han att betraktas som en lame duck – utan inflytande i sitt ämbete.
Och om Hollande ställer upp så kan Valls troligen inte göra det – eftersom de politiska topparna båda bör inte konkurrera med varandra.

Oavsett vad så skadas Socialistpartiet av bristen på samordning i den politiska toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".