Marika Markovits, Stockholms Stadsmission Foto: Maria Repitsch/ Sveriges radio
Marika Markovits, Stockholms Stadsmission Foto: Maria Repitsch/ Sveriges Radio.

Fler hemlösa hos Stadsmissionen

"Det är ett annat Sverige vi ser i dag"
1:46 min

Allt fler hemlösa behöver hjälp från Stadsmissionerna runt om i Sverige. Bara under de senaste fem åren har antalet besök till Stadsmissionens center i Stockholm ökat med över 50 procent.

I ökningen ser man nya grupper som behöver hjälp. Marika Markovits är direktor för Stockholms Stadsmission.

- Vi har sett det de senaste fem sex åren och det är allt fler barnfamiljer som lever i hemlöshet. Vi kan också se att det är fler äldre som på grund av låga pensioner hamnar mellan stolarna i hemlöshet. Det säger Marika Markovits är direktor för Stockholms Stadsmission.

– Så det är ett annat Sverige vi ser idag. När politiken inte håller ögonen på de här trenderna, då ser vi att andra grupper hamnar i den största sociala utsattheten, nämligen hemlösheten, säger hon.

På Stockholm Stadsmissions akutboende på Södermalm har Inger Larsson en av tio platserna för kvinnor.

– Man får vara lite tuff alltså och stå på sig. Annars går man under. Antingen av droger, umgänget eller sjukdomar. Man blir ju inte friskare av att bo på gatan precis, det kan jag säga, säger Inger Larsson.

Vad gör du hela dagarna?

– Eftersom jag är sjukpensionär gör jag inte så mycket. Jag har haft hjärnblödning också så därefter har det inte blivit någonting av något. Jag får försöka överleva helt enkelt, säger hon.

Någon nationell statistik över hur många hemlösa som finns i Sverige har inte tagits fram sedan 2011. Men genom att sammanföra lokal statistik med det ökade mottagandet på Stadsmissionernas i Sverige så finns ingen tvekan enligt Marika Markovits. Nu börjar läget bli ansträngt.

– Stadsmissionerna har hamnat i ett läge där vi tar emot väldigt många fler människor, samtidigt som vi upplever att det är svårt att hitta en lösning som långsiktigt säkerställer att man får en bostad. Man glömmer de mest utsatta grupperna, säger hon.

– Hela vårt samhälle bygger på tryggheten i det egna hemmet, och när man inte har det så har man nästan ingenting annat än sin egna styrka att sätta sin tillit till. Det är oerhört tufft för de flesta. Eller för alla, säger Marika Markovits.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".