Sydkoreas president Park Geun-hye
Sydkoreas president Park Geun-hye. Foto: Kim Hong-ji

Sydkoreas president öppnar för att avgå

SR:s korrespondent: Hon är anklagad för korruption på väldigt hög nivå
1:53 min

Sydkoreas hårt pressade president Park Geun-Hye öppnar för att avgå. Parlamentet får avgöra hennes öde, säger hon i ett tal.

– När parlamentet funnit ett sätt att överlåta makten som minimerar risken för maktvakuum och kaos, kommer jag att träda tillbaka, sade Park Geun-Hye.

Uttalandet ses som ett desperat försök från Park Geun-Hye att undvika att ställas inför riksrätt. En företrädare för det största oppositionspartiet sade efter presidentens uttalande att de fortfarande anser att Park Geun-Hye ska ställas inför riksrätt.

– Det här är mot bakgrund att det hållits massdemonstrationer i bland annat Seoul precis utanför presidentpalatset varje helg i över en månad nu, säger Hanna Sahlberg, SR:s korrespondent i Kina.

Park misstänks ha samarbetat med sin nära vän Choi Soon-Sil, som anklagas för att ha pressat storföretag på donationspengar till en stiftelse som Choi kontrollerade.

– Hon är anklagad för korruption på väldigt hög nivå, säger Hanna Sahlberg.

Mer om Sydkorea

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".