Lars stjernkvist, ordförande i Norrköpings kommunstyrelse och en bild på en hemlös man.
Några kommuner får beröm för sitt arbete mot hemlöshet. Foto: Bertil Eriksson/TT/Hasse Holmberg/TT

Kommuner hjälper inte hemlösa

Stadsmissionen: Bör betala vite
1:52 min

Antalet hemlösa ökar i hela landet. Men få kommuner har riktlinjer för hur de ska ordna boenden – trots att det är en skyldighet.

Stadsmissionens direktor Marika Markovits är kritisk till att kommunerna kommer undan för lätt när de inte utformar riktlinjerna.

– I dag händer det ingenting om en kommun struntar att ta fram nya riktlinjer. Man skulle kunna få betala vite om man inte tog ansvar för bostadsförsörjningen. Man glömmer de mest utsatta grupperna och därmed kommer vi få fler, säger hon.

Enligt bostadsförsörjningslagen ska kommunerna varje mandatperiod skriva ner riktlinjer för hur alla invånare ska kunna få ett boende. Det lyckades inte ens hälften av kommunerna med, och under nuvarande mandatperiod är det bara en fjärdedel som utformat egna riktlinjer.

Siffrorna kommer från Boverket där man i enkäter frågat kommunerna varför man inte följt lagen.

– Då framhåller man bland annat att man har resurs- och kompetensbrist, säger Annette Rydqvist, utredare på Boverket.

I en ny rapport från Stockholms stadsmission får några kommuner beröm för sitt arbete mot hemlöshet. En av dem är Norrköping där kommunen utformat riktlinjer och även finansierat stöd för hemlösa genom överskott från Allmännyttan, alltså det kommunala bostadsbolaget.

Lars Stjernkvist är ordförande i kommunstyrelsen, och säger att antalet hemlösa främst beror på att bostadsbristen. 

– Det som är allvarligt är att vi ser en tendens att det ökar och det beror på att vi på väldigt kort tid har förvandlats från en kommun som hade ett stort bostadsöverskott till en kommun som växer kraftigt och där vi nu har fått en bostadsbrist, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".