Sveriges nya sedlar och mynt.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenska ekonomin växer

Tillväxten beror på hushållens konsumtion
1:06 min

Svensk ekonomi bromsar in men växer ändå i en relativt hög takt, visar nya siffror för årets tredje kvartal från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Jämfört med det tredje kvartalet förra året så har svensk ekonomi vuxit med 2,8 procent. Och jämför man med det andra kvartalet i år var ökningen 0,5 procent.

Siffrorna var ganska väntade och visar att det är god fart i svensk ekonomi, även om ökningstakten inte är lika hög som de senaste kvartalen.

Främst är det exporten och hushållens konsumtion som ligger bakom den här uppgången. Exporten har de senaste två kvartalet visat på negativa siffror, nu ser det helt annorlunda.

En av förklaringarna till det kan vara den svaga kronan som gett exportföretagen konkurrensfördelar. Bäst gick det för exporten av tjänster, men också varuexporten ökar.

Siffrorna från SCB visar också på en ganska kraftig förstärkning av ekonomin för de svenska hushållen. Rensat från inflation så ökade hushållens disponibla inkomster med 3,5 procent det tredje kvartalet, jämfört med samma kvartal för ett år sedan.

Mer om Ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".