Tvådelad bild: oljeplattform ute på havet, och arbetare står på en plattform, blickar ut över havet
Norges oljearbetare råkar ut för bland annat bränder under arbetstid. Foto: TT/Sveriges Radio, bildmontage

Norsk oljeindustri ska bli säkrare

"Utvecklingen har gått i negativ riktning"
2:04 min

Norges regering vill förbättra säkerheten för landets oljearbetare. Det senaste året har det varit ovanligt många incidenter i norsk olje- och gasindustri.

Från fackligt håll är man oroad över utvecklingen. Henrik Fjeldsbø är förbundssekreterare på Industri Energi, som har runt 15 000 medlemmar som jobbar off shore i Norges olje- och gasindustri.

– Utvecklingen har gått i negativ riktning. Vi ser, helt klart, ett ökande antal oönskade händelser, som nästan-olyckor och olyckor, säger Fjeldsbø till Ekot.

14 personer i branschen har mist livet det senaste året. 13 av dem dog i samband med helikopterolyckan utanför Bergen i april.

Utöver dödsolyckorna har det varit flera bränder och andra incidenter vid oljeplattformar där människoliv har varit i fara, enligt tillsynsmyndigheten Petroleumstilsynet.

Även Norges regering uttrycker viss oro. Arbets- och socialminister Anniken Hauglie tillsätter nu en arbetsgrupp som bland annat ska ta fram förslag till förbättrad säkerhet inom Norges största näringsgren.

I oktober nästa år ska arbetsgruppens rapport vara klar, är tanken. Facket välkomnar regeringens initiativ.

– Det ser vi väldigt positivt på, säger Henrik Fjeldsbø.

Totalt beräknas nu över 40 000 jobb ha försvunnit inom norsk olje- och gasnäring sedan 2014, året då oljepriset började falla kraftigt. Facket kopplar ihop kostnadsminskningarna med den försämrade säkerheten, och Henrik Fjeldsbø kräver en förändring.

– Fokus måste vridas bort från kostnadsminskningar och vridas tillbaka till säkerhet. Detta ska vara ett tryggt och bra arbete!

Men oljeindustrin själv säger att "vi har inte dragit ner på säkerhetsarbetet". Ljuger de?

– Att de ljuger ska jag väl inte påstå, men talen talar väl för sig själva. När vi ser att det är ensidigt negativ utveckling och trend i förhållande till händelser kan inte säkerheten vara lika bra i dag som den var för två-tre år sedan, säger Henrik Fjeldsbø på fackförbundet Industri Energi.

Mer om Norge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".