"Avgå, Park Geun-hye", står det på skylten som Jung Hyun-soo bär. Protesterna tycks inte mattas efter presidentens tal idag med ett halvt löfte om avgång.
"Avgå, Park Geun-hye", står det på skylten som Jung Hyun-soo bär. Protesterna tycks inte mattas efter presidentens tal idag med ett halvt löfte om avgång. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio

Sydkoreas president villig att avgå

President Park tal osäkerhet riksrätt LE 29nov2016
2:28 min

Sydkoreas president Park Geun-hye säger sig vara villig att avgå, men överlåter åt parlamentet att avgöra tiden för avgång.

Presidenten är inblandad i en korruptionsaffär, och massdemonstrationerna som har krävt hennes omedelbara avgång under flera veckors tid, tycks fortsätta.

– Jag låter parlamentet avgöra vilka åtgärder jag ska vidta, inklusive möjligheten att förkorta min presidenttid, sa president Park Geun-hye i ett tal på tisdagen.

Åklagare har pekat ut presidenten som medskyldig till korruption på hög nivå. Hon ska bland annat ha vetat om att hennes nära vän och medarbetare ska ha pressat storföretag att skänka pengar till fonder som sades verka för kultur och sport.

Trots det vidhöll Park Geun-hye idag att hon aldrig gjort någonting för privat vinnings skull, men sade sig däremot vara skylig till att inte hållit bättre uppsikt över personer i sin närhet.

Talet tycks inte kväsa demonstrationerna, som pågått i centrala Seoul under flera veckor, och i lördags samlade hundratusentals personer.

– Jag blev arg. Hon verkar inte förstå att hon gjort fel, och tro att folket i det här landet är lättlurade, säger Choi Young-ja, en 39-årig modedesigner som står med ett litet protestplakat och ett elektriskt ljus precis som hon som har gjort flera kvällar under de senaste veckorna.

Den liberala oppositionen är inte nöjd med Park Geun-hyes vaga löfte om avgång. I stället ser man presidentens uttalande idag som ett sätt att förvirra och blockera en omröstning om riksrätt mot henne på fredag. Riksrätt är det enda sättet att åtala en sittande president, som annars skyddas av rättslig immunitet.

Men efter Park Geun-hyes tal idag, är det osäkert om oppositionen lyckas samla ihop den majoritet av två tredjedelar av parlamentet som krävs.

En del av presidentens eget parti vill visserligen också att hon avgår, men att det stödet kommer att visa sig redan på fredag verkar nu mindre troligt. President Park Geun-hye kan därmed ha köpt sig lite tid, medan utredningen av hennes vänner, närmaste medarbetare och de största sydkoreanska företagen går vidare, liksom gatuprotesterna, som snarast verkar förbittrade efter presidentens halva löfte om att lämna sin post.

– Om detta ska pågå till april eller juni blir det ännu svårare för folk, menar den 26-åriga designern Choi Sun-hyung som huttrar med sitt elljus  och plakat i Seouls kvällsmörker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".