Mohamed Belkaid var inblandad i terrorattentaten i Paris 2015.
Mohamed Belkaid var inblandad i terrorattentaten i Paris 2015. Foto: SVT/Peter Dejong/AP Photo.

Misstänkt för Paris-attentat hade kopplingar till extremist i Sverige

Uppdrag granskning: Ska ha radikaliserats i Sverige
1:57 min

En av de personer med kopplingar till Sverige som misstänks för inblandning i terrorattackerna i Bryssel och Paris hade under sin tid i Sverige kopplingar till ett våldsbejakande islamistiskt nätverk här. Det avslöjas i kvällens Uppdrag granskning i SVT.

35-årige Mohamed Belkaid dödades i Bryssel i mars i en anti-terrorräd, och enligt tidigare uppgifter från belgiska utredare misstänks han ha spelat en betydande roll i terrorattentaten i Paris förra året och i Bryssel i våras.

Mellan 2010 och 2013 bodde Belkaid i Sverige. Hur han fick sina sympatier för Islamiska staten har inte tidigare varit känt, men enligt Uppdrag granskning ska han under tiden i Sverige ha haft kontakt med en man som av flera länders underrättelsetjänster pekas ut som en person som rekryterar och finansierar terrorism.

Bland annat ska Belkaid ha gjort praktik i en butik som mannen drev i Stockholm, och enligt flera källor som Uppdrag granskning har ska det ha varit i kontakterna med den mannen som Belkaid radikaliserades. När Belkaid lämnade Sverige reste han till Syrien, där han ska ha anmält till Islamiska staten att han ville bli självmordsbombare.

Den man som Belkaid ska ha haft kontakt med har enligt Uppdrag granskning varit på Säkerhetspolisens radar sedan 90-talet, men har trots allvarliga misstankar aldrig dömts för något terrorbrott. Också flera andra svenskar som anslutit sig till Islamiska staten i Syrien ska ha haft kontakter med mannen, enligt Uppdrag granskning.

Enligt folkbokföringen har mannen lämnat Sverige, men Uppdrag gransknings källor säger att han är kvar i Sverige och fortfarande söker upp unga män för att få dem att ansluta sig till IS.

– Jag vet att det finns personer som tycker att det är stötande att någon som man upplever håller på med det här får fortsätta. Men jag kan garantera att vi gör vårt yttersta för att få bort det här, säger Säkerhetspolisens operativa chef Anders Kassman i programmet.

Uppdrag granskning sänds i SVT1 och SVT Play onsdag 30/11 klockan 20:00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".