EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Foto: AP

Miljörörelsen sågar EU:s "gröna energi"

"Räcker inte för att klara Parisavtalet"
2:13 min

I dag presenterar EU-Kommissionen ett över 1 000 sidor tjockt dokument med förslag på energi- och klimatområdet. Rubriken är "grön energi åt alla".

Det här är ett stort kliv mot den energiunion som Jean-Claude Juncker har utsett till en av de viktigaste frågorna under hans ordförandeskap. Men förslagen kritiseras redan av miljörörelsen.

Enligt Johanna Sandahl som är ordförande för Naturskyddsföreningen lever man inte upp till den stolta rubriken.

– Nej, jag tycker inte det. Tyvärr. Det är en väldigt god ambition, men det skulle behövas mycket, mycket mer för att vi ska få en "grön energi åt alla".

Tanken med energiunionen är att säkra tillgången på energi i alla EUs länder. Unionen importerar mer än hälften av sin energi och 90 procent av all olja och gas som används i medlemsländerna.

Dom nya förslagen lovar att förnya elmarknaden och ge konsumenterna större valmöjligheter. Det ska bli lättare att driva små sol- och vind-kraftverk och moderna laddningsbara batterier ska göra det möjligt att lagra även den förnybara elproduktionen.

En rapport visar till exempel att hälften av EU-invånarna skulle kunna tillverka sin egen förnyelsebara energi år 2050.

Dessutom innehåller det tjocka paketet förslag om hur mycket energi EU ska spara, till exempel genom att bygga energismarta hus.

Det här är en av flera frågor som lär bli omdebatterade. Enligt redan läckta texter vill EU-kommissionen se energieffektiviseringar på minst 30 procent till 2030, jämfört med 1990. Miljörörelsen och även en lång rad av Europas storföretag tycker att målet måste ställas till minst 40 procent.

Men 30 procent ligger i linje med vad Sverige just har beslutat om och energiminister Ibrahim Baylan tycker att det är ett helt okej sparmål, om alla EU-länder kan enas om det.

– Vi vet att vi bland de 28 medlemsländerna har väldigt olika intressen och olika förutsättningar. Det bör man också ha med sig i detta. Därför tror jag att det är ganska bra om vi kan nå en enighet om 30 procents energieffektiviseringar.

Dagens förslag innebär att EU-kommissionen har lämnat 80 procent av allt underlag som krävs för att energiunionen ska bli verklighet. Men nu följer månader och år av förhandlingar i parlamentet och mellan medlemsländerna. Johanna Sandahl på Naturskyddsföreningen har höga förväntningar på Sveriges politiker.

– Jag förväntar mig att de ska välkomna de positiva element som finns i förslaget. Men jag förväntar mig också att de tydligt ska markera att det här inte räcker för att vi ska klara Parisavtalet.

Ibrahim Baylan säger att Sverige ska fortsätta att trycka på för krav som gör att EU lever upp till klimatavtalet, men i grunden är han ganska nöjd med paketet som presenteras idag.

– Det är klart att vi gärna hade velat ta längre steg. Men ett litet steg är ändå bättre än inget steg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".